met ons laatste nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
NIEUWSBRIEF | december 2022
Netwerk
cva
Netwerk
Dementie
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
project 
Projecten 
Stilstaan bij Transmuralis 10 jaar, de vele ontwikkelingen en een blik op 2023

Precies 10 jaar geleden in december 2012 is Stichting Transmuraal Netwerk Zuid-Holland Noord opgericht! Dit heuglijke feit laten we niet zomaar voorbijgaan, maar gaan we komend voorjaar op 10 mei vanaf 15.00 uur uitgebreid vieren. Daarnaast informeer ik u graag over ontwikkelingen in 2023.

Lees verder >
 

Bereikbaarheid Transmuralis tijdens de kerstvakantie
Ons kantoor is gesloten van 24 december t/m 1 januari. Maandag 2 januari zijn wij weer beschikbaar. Voor nu wensen wij u fijne feestdagen toe en graag tot ziens in 2023!
 
CVA
 
Verdwalen na hersenletsel
Verdwaalklachten kunnen grote gevolgen hebben voor kwaliteit van leven en autonomie, maar het is moeilijk om navigatievermogen goed in kaart te brengen. Vanuit het LUMC is een grootschalig online onderzoek uitgevoerd waarmee het navigatievermogen van 435 deelnemers met niet-aangeboren hersenletsel gemeten is. 
Lees verder >
 
Ketensamenwerking in beeld
Binnen ons netwerk CVA is sinds enkele jaren een bijzondere uitwisseling van senior verpleegkundigen vanuit Marente en het LUMC. Regelmatig komen er vragen binnen over deze vorm van samenwerking. In dit filmpje geven de betrokken verpleegkundigen hier zelf uitleg over.
Bijeenkomsten niet-aangeboren hersenletsel 2023
Transmuralis organiseert samen met de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl Zuid-Holland bijeenkomsten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). In de bijeenkomsten staat telkens een ander NAH-gerelateerd thema centraal. Regelmatig zullen we hier gastsprekers bij uitnodigen.
Dementie
 
Bijeenkomst Ervarea
Op 7 december organiseerde Transmuralis een scholingsbijeenkomst met het thema Omgaan met dementie. Theatergroep Ervarea was aanwezig om het inhoudelijke programma te verzorgen. Aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en met een flinke dosis humor werden de deelnemers uitgedaagd om te reflecteren op hun gedrag.
Lees verder >
 
Zorgen voor je naaste met dementie 
Mensen met dementie blijven langer thuis, waarbij de inzet van het informele netwerk van groot belang is. Zorg voor een naaste met dementie kan veel van je vragen. Er is in toenemende mate aandacht voor de ondersteuning van mantelzorgers, ook wel respijtzorg genoemd. Ook binnen de regio Zuid-Holland zijn er diverse vormen van respijtzorg beschikbaar voor mensen met dementie, zoals ontmoetingscentra en mantelzorgondersteuning thuis. Momenteel is er geen geplande logeervoorziening, waar mensen met dementie terecht kunnen wanneer hun partner bijvoorbeeld met vakantie gaat of door een ziekenhuisopname uitvalt. Vanuit Transmuralis wordt er projectondersteuning geboden aan de werkgroep Respijtzorg. 
Lees verder >
 
Het actie-onderzoek Hartelijk Welkom is gestart
Vanuit het regionale expertisecentrum dementie is het project Hartelijk Welkom recent gestart. Dit project heeft als doel om de overgang van thuis naar het verpleeghuis te verbeteren. Twee hoofdonderwerpen in het project zijn informatieoverdracht en mantelzorgondersteuning. 
Lees verder >
 
Ervaringen van dementie op jonge leeftijd
In het najaar van 2022 heeft Alzheimer Nederland de landelijke Dementiemonitor mantelzorg uitgevoerd. Dit onderzoek geeft een beeld van de ervaringen en behoeften van mantelzorgers, maar dit keer zijn voor het eerst ook de ervaringen van mensen met dementie zelf meegenomen. 
Lees verder >
 
Project In-formeel samen-werken
Binnen de gemeente Katwijk is een project gestart gericht op het intensiever betrekken van het netwerk van de zorgvrager. Zorgaanbieder Curadomi werkt al geruime tijd intensief aan deze ontwikkeling, waarbij zij gebruik maken van de Eigen Kracht methodiek.  
Lees verder >
 
Wet Zorg en Dwang in de thuissituatie
De Wet Zorg en Dwang is per 1 januari 2020 ingevoerd en vraagt een nieuwe vorm van denken van zorgverleners. Dit geldt zowel in de intramurale setting als in de thuiszorg. Tijdens de casuïstiekbesprekingen, die Transmuralis ieder kwartaal organiseert met alle casemanagers dementie uit de regio, merken we dat het nog behoorlijk zoeken is hoe hier in de thuissituatie goed vorm aan te geven.  
Lees verder >
 
Alzheimer Cafés
Het Afdelingsbestuur Zuid-Holland Noord van de Stichting Alzheimer Nederland wil graag uw aandacht vragen voor de Alzheimer Cafés in de Regio. Gelukkig worden de Cafés de laatste tijd niet gehinderd door sluiting. Zij wijzen u graag op de website waarop het programma van de Cafés wordt genoemd.
In januari zullen alle Alzheimer Cafés weer geopend zijn en zijn de bezoekers weer van harte welkom. Verder wenst het bestuur en de werkgroepleden van de Cafés u hele fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en alle goeds toe voor 2023.
Proactieve zorgplanning bij mensen met dementie 
Proactieve zorgplanning wordt ook in de huisartsenpraktijk steeds meer van belang. Proactieve zorgplanning heeft meerdere voordelen, maar over de effecten bij mensen met dementie is tot op heden weinig bekend. Momenteel loopt er in de regio Zuid-Holland Noord een onderzoek naar proactieve zorgplanning vanuit de huisartsenpraktijk voor mensen met dementie en hun naasten.  
Lees verder >
 
Palliatieve zorg
 
Overzicht 24-uurszorg en nachtzorg
De Matrix Nachtzorg in de palliatieve fase is geüpdatet. In deze matrix vind je een overzicht van de diverse regionale thuiszorgorganisaties met hun werkwijze rondom 24-uurszorg en nachtzorg in de palliatieve fase. Het geeft de mogelijkheden per organisatie weer op het gebied van (on)geplande zorg, de ingezette deskundigheid, de afspraken rondom 24-uurszorg en hoe de indicatiestelling vanuit het ziekenhuis vorm krijgt.
Terugblik bijeenkomsten november
We blikken terug op twee succesvolle bijeenkomsten. Op 10 november heeft de themabijeenkomst U vraagt, wij draaien !/? plaatsgevonden. Bij deze bijeenkomst stond centraal hoe je het eens kunt worden over het palliatief zorgbeleid. Op 29 november was er een ontmoeting voor verpleegkundigen over de onlangs herziene richtlijn palliatieve sedatie.
Lees verder >
 
Publieksbijeenkomsten palliatieve zorg 
Samen met WSV Support participeren we in het project In gesprek met de burger. In het kader van dit project zijn vanuit huisartspraktijken 10 goed bezochte publieksbijeenkomsten georganiseerd. Doel van deze bijeenkomsten is om de bewustwording van het bestaan en de (on)mogelijkheden van palliatieve zorg te vergroten. Deze bijeenkomsten worden zowel door de huisartspraktijk zelf als de deelnemers goed gewaardeerd.  
Lees verder >
 
Nascholing palliatieve zorg voor verpleegkundigen |de basis 
Het LUMC biedt nascholingen Palliatieve zorg | de basis aan voor verpleegkundigen die werkzaam zijn in ziekenhuizen, thuiszorg, woonzorgcentra en palliatieve units en die regelmatig ingezet worden in palliatieve zorgsituaties. Deze nascholing is een fysieke scholing in het LUMC en er is plek voor 20 personen om actieve werkvormen en ervaringen ruimte te geven naast kennisdelen met vakdocenten. De volgende nascholing start op 24 januari en er zijn nog plekken beschikbaar.  Meer informatie vind je op de website van het LUMC.
Landelijke publiekscampagne 
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is een landelijke publiekscampagne Palliatieve Zorg ‘Als je niet meer beter wordt’ gestart. Aansluitend op de campagne wordt de komende jaren onder andere via het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Doel van de campagne is om patiënten en hun naasten actief te laten nadenken over zorg in de laatste levensfase. Lees meer over lichamelijke, psychische, sociale zorg, zingeving en andere mogelijkheden op de website.
Mogelijkheid subsidieaanvraag proactieve zorgplanning
Op 6 februari start de eerste ronde voor de aanvraag van een subsidie voor kansrijke projecten uit het programma Palliantie Meer dan zorg van ZonMw. Zorginstellingen, netwerken palliatieve zorg of huisartsengroepen kunnen maximaal € 35.000 subsidie aanvragen voor de implementatie van twee interventies op het gebied van proactieve zorgplanning: de interventie Proactieve zorgplanning bij mensen met een verstandelijke beperking en de interventie Signaleren en verkennen wat de patiënt bezighoudt, als basis voor proactieve zorgplanning. Kijk op de website van ZonMw voor meer informatie. Heb je interesse in het aanvragen van deze subsidie (in netwerkverband), neem dan contact op met Anne Kors-Walraven.
Projecten
 
Afronding project Vroegsignalering Kwetsbare Ouderen 
Het project Vroegsignalering Kwetsbare Ouderen omvat de deelprojecten Cognitie, Mobiliteit en Crisissituaties. Onderstaand lees je de belangrijkste resultaten en lessen uit de deelprojecten Cognitie en Mobiliteit. De projecten zijn uitgevoerd door REOS (Martine Jongboer). De samenwerking tussen beide organisaties verliep prettig en is voor herhaling vatbaar.
Lees meer>
Centrum voor levensvragen Zuid-Holland Noord 2023 
Ook volgend jaar wordt begeleiding door een aangesloten geestelijk verzorger in de thuissituatie vergoed voor iedereen in de regio die in de palliatieve fase verkeert en/of voor iedereen boven de 50 jaar. Omdat we dit jaar meer subsidie aan kunnen vragen dan vorig jaar, kunnen met meer cliënten gesprekken gevoerd worden. Daarnaast worden er nu vier (i.p.v. 3) consulten per cliënt vergoed. 
Lees meer>
 
 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op