met ons laatste nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
NIEUWSBRIEF | oktober 2022
Netwerk
cva
Netwerk
Dementie
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
project 
geestelijke verzorging
Flinke ambities voor de toekomst op regionale samenwerking

De afgelopen periode zijn er vanuit de overheid, samen met de veldpartijen, verschillende rapporten, programma’s en akkoorden opgesteld, zoals bijvoorbeeld het WOZO-programma voor de ouderenzorg, het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg (TAZ), het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integrale Zorgakkoord (IZA). De rode draad hierbij is dat gezondheid en inwoners centraal worden gesteld en veel in de regio gestalte moet krijgen door domein overstijgende samenwerking.

Lees verder >
 
JZOJP project Vroegsignalering kwetsbare ouderen

Het project Vroegsignalering kwetsbare ouderen: op weg naar betere ouderenzorg in ZHN beoogt patiënten zo goed mogelijk op hun niveau te laten blijven functioneren en complicaties en crisiszorg te voorkomen door in te zetten op preventie en vroegsignalering. Het project omvat 3 deelprojecten: cognitie, crisissituaties en mobiliteit. Recent is het project crisissituaties afgerond, waarbij een analyse is gedaan van de knelpunten die er momenteel zijn bij crisissituaties.  

Lees verder >
 
Kennismaking met Marieke Zebregs

Met ingang van 1 september ben ik met veel enthousiasme gestart als programmaleider Dementie & CVA. Ik treed in de voetsporen van Joan Veldhuizen, die in mei Transmuralis heeft verlaten voor een nieuwe uitdaging. Graag stel ik mezelf aan u voor.

Lees verder >
 
CVA
 
Bijeenkomst voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel - 20 okt
Op donderdag 20 oktober vindt van 16.00 tot 17.30 uur een informatiebijeenkomst plaats voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in Zuid-Holland Noord. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Transmuralis en de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl Zuid-Holland en is bedoeld om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. 
Lees verder >
 
Samenwerken, dat is toch (neuro)logisch?
Op 3 november organiseert Neuronet in samenwerking met Zorg en Zekerheid om 17.30u een netwerkbijeenkomst voor eerste en tweedelijns organisaties actief binnen zorg & ondersteuning voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. De bijeenkomst vindt plaats in het Hoofdkantoor van Zorg en Zekerheid aan de Haagweg te Leiden. Aanmelden is nog mogelijk via Agenda - Neuronetwerk.
Dementie
 
Heb jij de nieuwe website wegwijzerdementiezhn.nl al bekeken?
Op Wereld Alzheimer Dag (21 september) is deze nieuwe website  gelanceerd. De website is primair gericht op mantelzorgers van mensen met dementie en biedt een scala aan informatie, aangeboden per fase van het ziekteproces en per gemeente. Het idee voor de website is ontstaan tijdens de klantreizen dementie, die Transmuralis heeft uitgevoerd in samenwerking met de Hogeschool Leiden en gemeenten Alphen aan den Rijn en Leiden. 
Lees verder >
 
Scholingsavond Omgaan met dementie - 7 dec
Vergeetachtigheid, ontremming, verdriet, angst, weerstand, boosheid en achterdocht…. Zorgmedewerkers in de thuiszorg en binnen de zorginstellingen krijgen er regelmatig mee te maken. Hoe ga je daarmee om? Wat doet dit gedrag met jou en welk effect heb jij op het gedrag? Op 7 december organiseert Transmuralis, in samenwerking met de theatergroep Ervarea, een scholingsbijeenkomst over Omgaan met dementie voor verzorgenden niveau 3 & 4. De bijeenkomst zal eind van de middag starten in de Scheppingskerk te Leiderdorp. Meteen inschrijven kan hier.
Lees verder >
 
Dementievriendelijke initiatieven vanuit de cultuursector
De kunst- en cultuursector biedt verrassing, verrijking en verbinding. Een museumbezoek is bijvoorbeeld een uitje waar veel mensen van kunnen genieten. Er zijn op dit gebied mooie initiatieven ontwikkeld speciaal gericht op mensen met dementie en hun mantelzorgers. 
Lees verder >
 
Palliatieve zorg
 
Update Wegwijzer 
De Wegwijzer is, in samenwerking met het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het LUMC, weer helemaal up-to-date gemaakt. De Wegwijzer biedt een betrouwbare selectie van het grote aanbod van folders, apps en websites die beschikbaar zijn om patiënten en naasten in de palliatieve fase te ondersteunen. Je vindt hem op de website.
Nationaal Programma Palliatieve Zorg II
Samen passen en meten, dat wordt komende jaren de kern van de aanpak van het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II). Het programma heeft als doel om de maatschappelijke bewustwording over palliatieve zorg te vergroten en proactieve zorg en ondersteuning voor iedereen beschikbaar te maken. 
Lees verder >
 
Casuïstiekbespreking verpleegkundigen over Communicatie - 3 nov
Het netwerk Palliatieve zorg Zuid-Holland Noord en het consultatieteam Hollands Midden van PZNL organiseren een scholing over communicatie met patiënt en naasten, maar ook tussen zorgverleners in de palliatieve fase. In deze interactieve bijeenkomst worden theorie en praktijk met elkaar verbonden. Deze scholing is van 17.00 tot 19.00 uur bij ActiVite in Leiderdorp en staat open voor verpleegkundigen niveau 4 en 5. Aanmelden kan via de website
Themabijeenkomst U vraagt, wij draaien !/? - 10 nov
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor keuzes in de laatste levensfase en daar vroegtijdig over in gesprek gaan. Maar zoveel mensen, zoveel meningen. Als zorgverlener ben je het niet altijd eens met de keuzes van palliatieve patiënten, hun naasten en/of collega-zorgverleners. Wat moet je doen als je dit aan jezelf merkt? En hoe word je het toch eens over het zorgbeleid? Deze vragen staan centraal tijdens deze themabijeenkomst. 
lees meer>
Bijeenkomst: Ontmoeting verpleegkundigen ‘Richtlijn palliatieve sedatie’ - 29 nov
In 2021 is het netwerk Palliatieve zorg Zuid-Holland Noord gestart met het organiseren van ontmoetingen tussen verpleegkundigen die veelvuldig palliatieve zorg leveren en vaak te maken hebben met afstemming tussen de eerste en de tweede lijn. Aan de hand van casuïstiek gaan we in gesprek over de samenwerking én concreet aan de slag met het oplossen van eventuele knelpunten. Het thema van deze ontmoeting is de onlangs herziene richtlijn palliatieve sedatie. Bij deze ontmoeting informeren we je over de praktische inhoud van de richtlijn. Ook gaan we graag in gesprek met elkaar over hoe we de richtlijn in onze regio gaan toepassen. De ontmoeting is van 16.00 tot 18.00 uur bij Schouwenhove in Leiden en staat open voor verpleegkundigen die veelvuldig palliatieve zorg bieden. Aanmelden kan via de website
Steun bij verlies 
Heb je te maken met een cliënt/patiënt die rouwt om een verlies en twijfel je over de te zetten stappen? Overweeg je doorverwijzing, maar weet je niet zo goed wat het meest passend is? Of speelt er nog meer mee bij deze casus waarover je graag eens zou willen 'sparren'? Humanitas Steun bij Verlies en Issoria Rouwondersteuning denken graag met je mee. Uiteindelijk gaat het erom dat iemand de juiste ondersteuning krijgt. Ook voor vragen over wat normaal is bij verlies en rouw, kun je bij hen terecht. Mail gerust naar: steunbijverlies@humanitas-rijnland.nl of info@issoria.nl 
geestelijke verzorging
 
Centrum voor Levensvragen Zuid-Holland Noord in 2023 
Het Dagelijks Bestuur van Transmuralis heeft besloten om volgend jaar het Centrum van Levensvragen Zuid-Holland Noord (CvL ZHN) op dezelfde wijze voort te zetten als dit jaar, waarbij Transmuralis voor 2023 de subsidie aanvraagt en als kassier optreedt. In tegenstelling tot eerdere berichten, zal het CvL ZHN dus niet overgaan naar Questio-CvL. We willen volgend jaar gebruiken om te onderzoeken wie van onze eigen deelnemende organisaties de kassiersfunctie van het CvL over wil nemen. 
Resultaten PLOEG-deelprojecten
Aandacht voor zingeving en levensvragen (ook wel 'spirituele zorg' genoemd) vormt een belangrijk onderdeel van de palliatieve zorg. Geestelijk verzorgers zijn specialist in het bieden van spirituele zorg. Ze begeleiden patiënten en naasten in zorginstellingen en sinds enkele jaren ook steeds vaker in de thuissituatie. Om goede spirituele zorg te kunnen geven is nauwe samenwerking en goede afstemming nodig tussen geestelijk verzorgers en andere zorgverleners die te maken hebben met zingevingsvraagstukken. 
Lees meer>
Wie denkt alleen te zijn
Een boek vol gespreksstof, te gebruiken bij begeleidingsgesprekken en bijeenkomsten rond zingeving en levensvragen. De korte, essentiële teksten in Wie denkt alleen te zijn beslaan drie thema's: Zinvol leven, Moeilijke momenten en Zin en zon in je leven. Samen met tekeningen, foto's, vragen en suggesties vormen ze een kleurrijk geheel om een eigen verhaal te vertellen en te verbeelden. Voor meer informatie kijkt u op de website of mailt u met Mariette Feijen.
 
 

 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op