lees het laatste nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
NIEUWSBRIEF | juni 2022
Netwerk
cva
Netwerk
Dementie
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
project 
JZJP & Geestelijke verzorging
Eerste indrukken, samenwerken en een trotse terugblik

Als je net start heb je het voordeel dat je met een frisse blik kijkt en je ook mag verwonderen. Al heel wat kopjes koffie heb ik mogen drinken bij de deelnemende organisaties, waarbij ik onder de indruk ben van de goede verhoudingen in de regio en de mate waarin er al wordt samengewerkt.  De komende tijd zal ik nog bij velen van jullie aankloppen om kennis te maken.  

Lees verder >
 
CVA
 
NAH-bijeenkomsten najaar 2022

In samenwerking met Hersenletsel.nl regio Zuid-Holland worden NAH-bijeenkomsten in Leiden georganiseerd. Paul Raterman, ambassadeur en ervaringsdeskundige bij Hersenletsel, vindt het belangrijk om betrokken te zijn bij de NAH-bijeenkomsten. Gastsprekers worden uitgenodigd om gesprekken op gang te helpen. Het is vooral een manier om mensen met NAH maar ook hun naasten en/of mantelzorgers de gelegenheid te bieden om ervaringen uit te wisselen. Natuurlijk is ieders verhaal anders, toch is er altijd veel herkenning en erkenning. Zo ervaar je dat je er niet alleen voor staat. De volgende live NAH-bijeenkomst staat gepland op 8 september van 16.00 tot 17.30 uur. Nadere informatie hierover volgt.

Paul maakt ook theater met spelers die ook NAH hebben, meer informatie vindt u in deze link: www.theatergroephersenkronkels.nl.

 
Dementie
 
Bijeenkomst Omgaan met dementie is enthousiast ontvangen
Op 7 juni vond de bijeenkomst ‘Omgaan met dementie’ voor professionals van niveau 1 en 2 plaats. Ruim 60 professionals waren aanwezig bij deze praktische en interactieve bijeenkomst. Met medewerking van improvisatietheater Ervarea werden diverse herkenbare situaties nagespeeld. 
Lees verder >
 
Nieuws vanuit de Alzheimer Cafés 
De werkgroepen hopen de bezoekers deze maand welkom te heten voor de laatste Café-avond van seizoen 2021-2022. Er wordt hard gewerkt aan het samenstellen van de nieuwe programma's voor seizoen 2022-2023, die voor onze regio te vinden zullen zijn op de afdelingswebsite. Meer informatie en tips voor mensen met dementie en mantelzorgers is te vinden op Dementie.nl.
 
Nieuws vanuit het Afdelingsbestuur Alzheimer Nederland regio Zuid-Holland Noord

Helpt u mee met het invullen van de Dementiemonitor vragenlijst? Help ons om voor de belangen van mantelzorgers en hun naasten met dementie op te komen door zoveel mogelijk mantelzorgers van cliënten van uw organisatie en waar mogelijk cliënten zelf te wijzen op de Dementiemonitor. Dit kunt u doen door flyers te verspreiden met de link naar de online vragenlijst erop of door schriftelijke vragenlijsten te verspreiden.

Neem hiervoor contact op met de regionale afdeling of het netwerk dementie in uw regio. Alvast bedankt voor uw medewerking. Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Ineke Velthuyzen

 
Palliatieve zorg
 
Waakvrijwilliger geschoold 
Op donderdag 9 juni zijn 23 vrijwilligers van ActiVite, Marente en Topaz geschoold om aan de slag te gaan als waakvrijwilliger. Deze vrijwilligers zijn nu bijvoorbeeld actief in de keuken, als wandelvrijwilliger of als begeleider van activiteiten. Dankzij de scholing, die verzorgd werd door Lobke Lentjes en Inge van Mansom, kunnen zij nu ook als vrijwilliger van betekenis zijn in de laatste fase van het leven.  
lees meer>
 
Scholingen palliatieve zorg voor verzorgenden geactualiseerd 
Om verzorgenden te scholen op het gebied van palliatieve zorg, zijn 10 modules beschikbaar die binnen de eigen zorgorganisatie ingezet kunnen worden. Deze modules zijn, met dank aan Jeanet van Noord en Maya Brouwer, onlangs geactualiseerd.
lees meer>
 
Publieksbijeenkomsten ‘In gesprek met de burger’ 
Het netwerk Palliatieve zorg Zuid-Holland Noord doet samen met 11 andere netwerken mee aan het landelijke project ‘In gesprek met de burger’. Op 18 mei vond in Lisse de eerste publieksbijeenkomst in onze regio plaats. Huisarts Elke van Dijk en praktijkondersteuner Hanneke Kortekaas van De Gele Lis informeerden ruim 60 deelnemers over het belang van tijdig in gesprek gaan over wensen in de laatste levensfase.
lees meer>
 
Gezocht: zorgprofessionals, patiënten en naasten 
Het onderwijsknooppunt van Propallia is op zoek naar mensen die zich willen inzetten als gastdocent in het mbo-, hbo- of wo-onderwijs om expertise en ervaringen op het gebied van palliatieve zorg te delen. Zowel zorgprofessionals als patiënten en naasten kunnen zich aanmelden.
Lees verder >
 
Nieuw: profiel Palliatieve Zorg Verpleegkundige 
V&VN lanceerde op 20 mei 2022 het profiel Palliatieve Zorg Verpleegkundige. Een belangrijk moment, want met lancering van dit competentieprofiel is duidelijk welke competenties van een palliatieve zorg verpleegkundige verwacht mogen worden.  U leest er hier meer over.
 
Juiste Zorg op de juiste plaats &
geestelijke verzorging
 
Oplossingen voor Klein Leed met Grote Consequenties
Na de uitvraag van vorig jaar zijn we allereerst aan de slag gegaan om oplossingsrichtingen voor de beschikbaarheid van hulpmiddelen, met name in de terminale fase, te formuleren. Dit was een knelpunt dat veelvuldig werd genoemd. Inmiddels hebben we voor de beschikbaarheid van maaghevels en katheters in de eerste lijn praktische oplossingen weten te realiseren met de werkgroep. 
Lees verder >
 
Vroegsignalering kwetsbare ouderen
Kwetsbare ouderen eerder in beeld krijgen en vervolgens passende zorg bieden, dat is het doel van het project Vroegsignalering kwetsbare ouderen. Dat doen we aan de hand van drie deelprojecten: Cognitie, Acute zorg en Mobiliteit.
Lees meer over de voortgang van de drie deelprojecten >
 
Samenwerking Zorg en welzijn
Transmuralis is aangesloten bij de regiotafels ouderen en preventie van de gemeenten in ZHN en Zorg en Zekerheid. Op deze manier zijn we op de hoogte van elkaars activiteiten op de thema’s en werken we samen waar dat een meerwaarde heeft. Ook stemmen we af bij lokale projecten en activiteiten en onderzoeken we of Transmuralis lokaal verbinding kan faciliteren. Deze activiteiten kunnen als good practises dienen voor andere lokale samenwerkingsverbanden in de regio.
 
Het organiseren van geestelijke verzorging: nieuwe instrumenten beschikbaar
Aandacht voor zingeving en levensvragen vormt een belangrijk onderdeel van de (palliatieve) zorg. Geestelijk verzorgers begeleiden patiënten en naasten in zorginstellingen en sinds enkele jaren ook steeds vaker in de thuissituatie. Ook van zorgverleners wordt gevraagd aandacht te hebben voor zingeving. In het PLOEG-onderzoeksproject zijn instrumenten ontwikkeld om zorg voor zingeving beter te organiseren in de thuissituatie. Op 30 september 2022 vindt de conferentie Zorg voor zingeving plaats waarbij je workshops over de instrumenten kunt volgen. Zet deze datum vast in je agenda!
 
 

  • 22 juni 16u  Videosessie: Richtlijn Zingeving en spiritualiteit
    • wat kan ik ermee in mijn praktijk?
    • voor professionals en vrijwilligers werkzaam in zorg en welzijn
  • 25 juni  Dag van de zingeving
  • 30 sept  Save the date: conferentie Zorg voor zingeving
    • voor zorgverleners
 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op