lees het laatste nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
NIEUWSBRIEF | april 2022
Netwerk
cva
Netwerk
Dementie
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
project 
geestelijke verzorging
Hello-Goodbye

Vorige keer waren we nieuwsgierig naar de komst van mijn opvolger en vandaag ben ik blij dat Veronique Bekendam zichzelf als inkomend directeur in dit voorwoord aan u voorstelt. Ook Anne Kors-Walraven stelt zich in deze nieuwsbrief aan u voor; we zijn blij dat Anne per 1 april jl. het Transmuralisteam is komen versterken als onze nieuwe programmaleider Palliatieve zorg.

Lees verder >
 
Vertrek Programmaleider Joan Veldhuizen

Na 3,5 jaar met heel veel plezier gewerkt te hebben als programmaleider bij Transmuralis, vertrek ik in mei om ergens anders aan de slag te gaan. Voordat ik bij Transmuralis werkte, was ik een aantal jaren wethouder en die kans krijg ik nu opnieuw, dit keer in de gemeente Goes. Daar heb ik erg veel zin in, tegelijkertijd verlaat ik beide netwerken (Dementie en CVA) met pijn in het hart.

Lees verder >
 
CVA
 
Breinlijn ook beschikbaar in Zuid-Holland
In Nederland komen er jaarlijks tussen 130.000 tot 160.000 mensen bij met hersenletsel. Dat heeft grote gevolgen voor hun dagelijks leven. Wie vragen heeft over (de gevolgen van) hersenletsel kan met ingang van dit jaar terecht bij de gratis hulpdienst, bereikbaar via de website van Breinlijn en via het centrale telefoonnummer 085–2250244. 
Lees verder >
 
Dementie
 
Bijeenkomst Omgaan met dementie op 16 juni vanaf 17u. 3 x scheepsrecht!
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd voor professionals van niveau 1 & 2. Met hulp van een improvisatietheater leer je op een leuke manier meer over hoe om te gaan met cliënten met dementie. Twee keer eerder werd deze bijeenkomst uitgesteld door corona maar nu gaan we ervoor. De bijeenkomst start om 17u in de Scheppingskerk te Leiderdorp; voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. De bijeenkomst is gratis voor leden van het dementienetwerk van Transmuralis. Klik hier voor meer informatie en aanmelden. Graag tot dan!
 
Routekaart dementie ZHN: gebruik jij ‘m al? 
De routekaart dementie, die voor en door professionals gemaakt is, wordt inmiddels gebruikt in de regio Zuid-Holland Noord. De afgelopen maanden is de routekaart geïntroduceerd en besproken in diverse wijksamenwerkingsverbanden in Oegstgeest, Leiden, Alphen aan den Rijn, Kaag & Braassem en Voorschoten.
Lees verder >
 
Vrijheid zonder vrijblijvendheid: Leidraad voor uitvoering van de Zorgstandaard Dementie 2020 
De Zorgstandaard Dementie (2020) is een kwaliteitsstandaard die in april 2020 is opgenomen in het register van het Zorginstituut. Dat was een belangrijke formele stap om te zorgen dat mensen met dementie zorg en ondersteuning krijgen die het beste aansluit bij hun behoefte. Met die stap zijn we er nog niet. Er is nog veel te doen om te zorgen dat alle mensen met dementie die steun in hun dagelijkse leven ook daadwerkelijk ervaren.
Lees verder >
 
Nieuws vanuit de Alzheimer Cafés 
De werkgroepen hopen de bezoekers deze maand weer welkom te heten op locatie: alle Cafés zijn live te bezoeken. Voor meer informatie over de Cafés in onze regio verwijzen wij u naar de website van Alzheimer Nederland. Meer informatie en tips voor mensen met dementie en mantelzorgers is te vinden op Dementie.nl.
 
Dementiemonitor Mantelzorg 2022
Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. Alzheimer Nederland vindt het daarom belangrijk om te weten wat er leeft onder mantelzorgers. Zo kunnen ze beter opkomen voor hun belangen en voor de belangen van de mensen waar zij voor zorgen. Voor goede resultaten is het belangrijk dat zoveel mogelijk mantelzorgers de vragenlijst invullen. Helpt u hen?
Lees verder >
 
Palliatieve zorg
 
Anne Kors-Walraven stelt zich voor 
Op 1 april ben ik begonnen als programmaleider Palliatieve zorg bij Transmuralis. Ik volg Maaike Scheffer op, die bij Transmuralis werkzaam blijft als programmaleider Juiste Zorg op de Juiste Plek. Ik stel me graag aan u voor. 
lees meer>
 
Kick-off In gesprek met de burger
Het netwerk Palliatieve zorg Zuid-Holland Noord doet samen met 11 andere netwerken mee aan het landelijke project ‘In gesprek met de burger’. Geïnteresseerde huisartsenpraktijken, organiseren met ondersteuning van WSV Support, tien informatiebijeenkomsten voor hun oudere patiënten (75+), met als doel de bewustwording van burgers te vergroten rond het bestaan en de (on)mogelijkheden van palliatieve zorg.
lees meer>
 
Nieuwe voorzitter Propallia 
Vanaf maart heeft Propallia, het bovenregionale consortium palliatieve zorg met partners vanuit de praktijk (netwerken palliatieve zorg), onderzoek en onderwijs, een nieuwe voorzitter. Mia van Leeuwen komt ons versterken en stelt zich graag voor.
lees meer>
 
COVID en Oog voor Naasten 
Oog voor Naasten heeft als doelstelling om systematische voor- en nazorg aan naasten van patiënten met een levensverkortende ziekte of kwetsbaarheid te bieden. Sinds kort zijn er voor naasten en zorgverleners ook materialen beschikbaar m.b.t. COVID-19. De materialen vindt u op de website van het LUMC.
 
Nieuwe PaTz-groep gestart in Katwijk 
Onlangs heeft de eerste bijeenkomst van de PaTz-groep Katwijk plaatsgevonden. PaTz staat voor palliatieve zorg thuis. Huisartsen, (wijk)verpleegkundigen, apothekers en inhoudelijk deskundigen palliatieve zorg werken lokaal nauw samen in een PaTz-groep. Samen brengen ze vroegtijdig patiënten in beeld en anticiperen op de zorgbehoefte van de patiënt. Met deze gezamenlijke aanpak neemt de kwaliteit en deskundigheid in de palliatieve zorg thuis toe. Voor meer informatie over de PaTz-groep in Katwijk neemt u contact op met Elisabeth van Duijn. Meer informatie over de PaTz- en de andere groepen in de regio leest u op onze website.
 
Project Geestelijke Verzorging
 
Samenwerking geestelijk verzorgers en rouwondersteuning versterkt door gezamenlijke bijeenkomst
De weg door rouw hoef je niet alleen te gaan, ook een hulpverlener niet. Dat was het vertrekpunt van de bijeenkomst in maart waarin de geestelijk verzorgers en Jacinta van Harteveld (Issoria Rouwondersteuning) & Nelleke van der Oord (Humanitas Rijnland Steun bij Verlies) de samenwerking rond rouw verkenden. We ervaarden dat de ondersteuning van beide organisaties en de begeleiding van geestelijk verzorgers een mooie aanvulling op elkaar zijn. 
Lees meer>
 
Youtubekanaal geestelijke verzorging
Op het youtubekanaal van geestelijke verzorging vindt u diverse korte informatiefilms over geestelijke verzorging. Aan de hand van thema’s als bijvoorbeeld levensvragen, gewetensvreters, rituelen en stervensbegleiding wordt inzichtelijk gemaakt wat geestelijke verzorging kan bijdragen. Ook handig voor cliënten/patiënten!
 
 

 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op