met het laatste nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
NIEUWSBRIEF | februari 2022
Netwerk
cva
Netwerk
Dementie
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
project 
JUISTE ZORG JUISTE PLEK
Juiste samenwerking op de juiste plek

Voor veel lezers ben ik nieuw en daarom zal ik mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Ireen van Beurden en ik ben sinds 1 januari interim Directeur van Transmuralis. Deze opdracht ligt in het verlengde van mijn ervaring. Ik heb een dergelijke rol jarenlang vervuld als Directeur van Connect4Care in NH-Zuid; een vergelijkbare organisatie als Sleutelnet in deze regio. 

Lees verder >
 
CVA
 
NAH: Lunches en koffie-inloop in Warmond, Oegstgeest, Katwijk en Leiden
Op diverse plekken in de regio worden lunches of een koffie-inloopmoment georganiseerd voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naasten. Het is een plek om anderen te ontmoeten, samen te zijn, je verhaal te kunnen vertellen en vragen te stellen over passende ondersteuning. 
Lees verder >
 
Save the dates Neuronet
In 2022 organiseert Neuronet een aantal bijeenkomsten voor hun deelnemers. U opent hier het overzicht.
 
Succesvolle NAH-bijeenkomst over hulpmiddelen
Op 31 januari jl. kwamen geïnteresseerden weer (digitaal) bij elkaar om ervaringen uit te wisselen over leven met niet-aangeboren hersenletsel. Dit keer was Belinda van der Elst te gast en was het thema hulpmiddelen. 
Lees hier meer over de bijeenkomst>
 
Dementie
 
Routekaart dementie voor professionals staat online
De routekaart dementie, die voor en door professionals gemaakt is, staat online. De routekaart ondersteunt en verbindt professionals regionaal en lokaal rondom dementiezorg. Bovendien biedt de routekaart de mogelijkheid om oplossingen voor knelpunten beter te borgen.
Lees verder >
 
Wegwijzer dementie voor inwoners: 'work in progress'
Naast de introductie van de routekaart dementie voor professionals wordt in 2022 ook een nieuwe regionale en lokale wegwijzer voor mensen met dementie en hun naasten ontwikkeld. De nieuwe naam is www.wegwijzerdementiezhn.nl.
Lees verder >
 
Klantreis dementie in ZHN - update
In onze regio wordt de klantreis dementie ingezet als hulpmiddel om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten te verbeteren. Door met inwoners in gesprek te gaan en die ervaringen te delen met professionals, wordt gerichter gewerkt aan zaken die er toe doen.
Lees verder >
 
Financiering ZorgApp ZHN vanuit Dementienetwerk Transmuralis stopt
De ZorgApp ZHN, ontstaan vanuit een samenwerking met LUMC, Alrijne Zorggroep, Knooppunt Ketenzorg en het Dementienetwerk wordt vanaf 1-1-2022 niet meer (mede)gefinancierd vanuit Transmuralis. Dat heeft het Algemeen Bestuur in december vorig jaar besloten. Belangrijkste reden voor bovenstaand besluit is het achterblijven van (lees laag) gebruik van de app door deze doelgroep.
Lees verder >
 
Nieuws over de Alzheimer Cafés vanuit Alzheimer Nl, afdeling Zuid-Holland Noord 
De werkgroepen van alle Alzheimer Cafés in onze regio zijn erg blij dat de Cafés vanaf februari weer open zijn. Het afwisselend sluiten en dan weer open gaan is voor niemand leuk; niet voor de bezoekers en niet voor de mensen die de Cafés organiseren. De werkgroepen hopen de bezoekers deze maand weer welkom te heten op locatie. Meer informatie over de Cafés in onze regio kunt u hier vinden 
 
Webinar Alrijne over dementie goed bezocht
Op 25 januari vond er een webinar over dementie plaats van de vakgroep Ouderengeneeskunde. Tijdens deze avond werd onder andere het belang van het opstellen van een diagnose besproken en wat de vervolgstappen kunnen zijn. 
Lees verder >
 
Leeratelier Werken aan dementievriendelijke gemeenschappen (save the date)
Op 17 mei organiseert Transmuralis vanaf 15.00u, in samenwerking met de werkplaats Sociaal domein Den Haag en Leiden, een digitaal leeratelier over werken aan dementievriendelijke gemeenschappen in de regio Zuid-Holland Noord. Zet deze datum alvast in uw agenda.
 
Dementie regionale initiatieven
 
Beter Thuis met Dementie
Beter Thuis met Dementie is een 5-daagse cursus met verblijf voor thuiswonende stellen waarvan één partner dementie heeft. Bij de aankomende cursusweken in maart en mei zijn nog plekken vrij! Oproep aan alle collega’s in de zorg: kunnen jullie je cliënten op deze cursusweek wijzen?
Lees verder >
 
Het Expertisecentrum Dementie; wat doen zij nou eigenlijk? 
Het Expertisecentrum Dementie is een samenwerking tussen Topaz en ActiVite. Het doel van het Expertisecentrum is de kwaliteit van leven van en de zorg, begeleiding en behandeling voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in Zuid-Holland Noord te verbeteren. In dit artikel leest u over een aantal activiteiten van het centrum.
Lees verder >
 
Palliatieve zorg
 
Palliatieve scholingen voor verzorgenden zijn een groot succes
Het begeleiden van mensen in de palliatieve fase is uitdagend werk waar verzorgenden goed op moeten zijn voorbereid. Om die reden heeft het netwerk 10 modules palliatieve zorg ontwikkeld om verzorgenden incompany, zo dicht mogelijk bij hun werkplek, te scholen op de diverse aspecten van de palliatieve zorg. En wat blijkt? De 573 deelnemers zijn zeer positief en bevelen de scholing aan alle collega’s aan.
lees meer>
 
Specialistisch thuisconsult palliatieve zorg: van grote meerwaarde voor kwaliteit van zorg
Door het thuisconsult kunnen niet-wenselijke ziekenhuisopnames bij een crisissituatie thuis voorkomen worden. Het draagt daarnaast bij aan betere samenwerking, het voorkomen van een crisissituatie en aan sterven op de plek van voorkeur met kwalitatief goede palliatieve zorg. Zowel patiënt en naasten, als de huisarts en de consulenten zijn zeer tevreden over het thuisconsult. Dat kwam uit de evaluatie van het in 2018 gestarte initiatief specialistisch thuisconsult palliatieve zorg door consulenten palliatieve zorg van het LUMC en Alrijne.
lees meer>
 
Betere samenwerking palliatieve zorg leidt tot minder ziekenhuis- en IC-opnames 
In regio’s waar wijkverpleging, huisarts, hospices en ziekenhuis in de palliatieve fase intensief samenwerken ontvangen patiënten vaker persoonsgerichte en meer passende zorg, wat leidt tot minder ziekenhuisopnames. 
lees meer>
 
WEBINAR De sociale dimensie van palliatieve zorg: wat jij voor de patiënt en naasten kan betekenen
Agora en Stichting PaTz organiseren het webinar “De sociale dimensie van palliatieve zorg: wat jij voor de patiënt en naasten kan betekenen.” Dit gratis online webinar is te volgen op woensdag 16 februari van 20.00 – 21.00 uur. Meer info vindt u hier.
 
Geestelijke verzorging in de thuissituatie
Ook in 2022 kunnen geregistreerde geestelijk verzorgers begeleiding bieden in de thuissituatie aan mensen van 50 jaar en ouder en patiënten en naasten in de palliatieve fase. Geestelijk verzorgers zijn deskundigen op het gebied van levensvragen, zingeving, spiritualiteit en existentiële vragen. Wat kan de geestelijk verzorger voor uw cliënt of patiënt bieden? U leest het op de website van het Centrum voor Levensvragen. Hier vindt u ook de bij het CvL aangesloten geestelijk verzorgers.
 
Themabijeenkomst voor geestelijk verzorgers op 9 maart; de weg door rouw hoef je niet alleen te gaan, ook een hulpverlener niet.
Op 9 maart organiseert het Centrum voor Levensvragen een themabijeenkomst voor geestelijk verzorgers over samenwerking op het gebied van rouw. Wie zijn de partners in de regio en wat kunnen de professionals en vrijwilligers voor en met elkaar betekenen? Issoria Rouwondersteuning en Humanitas Rijnland Steun bij Verlies sluiten aan bij dit overleg om elkaars mogelijkheden te verkennen en te onderzoeken hoe we de regionale samenwerking kunnen versterken om passende zorg te bieden. Klik op de bovenvermelde link voor meer informatie en aanmelding.
 
juiste zorg op de juiste plek
 
Voortgang project Vroegsignalering complexe ouderenzorg
In 2021 is hard gewerkt om het project vroegsignalering complexe ouderenzorg verder vorm te geven. Er zijn twee werkgroepen samengesteld, te weten Cognitie en Crisis & ad-hoc situaties. Ook is een dataset t.bv. opsporing voor ouderen met cognitieve problematiek opgevraagd bij de dataspecialisten die tevens betrokken zijn bij Gezonde Zorg, Gezonde Regio (GZGR).
waar staan we nu in het proces>
 
Regionaal project Specialistisch thuisconsult best gelezen initiatief op landelijke website JZJP
Op de landelijke website van JZJP zijn goede voorbeelden te vinden uit het hele land. Ook de regio ZHN is goed vertegenwoordigd. Het project Specialistisch thuisconsult was zelfs het best gelezen initiatief! Kijk hier voor de top 10 en klik ook eens door naar de andere praktijkvoorbeelden voor inspiratie.
 
 

 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op