met het laatste nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
Nieuwsbericht | december 2021
Stand van zaken corona in de regio Zuid-Holland Noord, 23 dec 2021
 

Aantal besmettingen
Hierbij ontvangt u een update van de stand van zaken rond corona in de regio Zuid-Holland Noord. In onze regio zien we een goede afname in het aantal besmettingen door de lockdown.

 
 

Toch zijn er grote zorgen over de omikronvariant en wat die gaat betekenen voor de zorg. Enerzijds is de variant veel besmettelijker. Anderzijds lijkt deze variant mensen minder ziek te maken. Hoe de balans tussen die twee effecten uitpakt is zeer onzeker.

Het COVID Zuid-Holland Noord beleidsteam komt elke woensdag digitaal bij elkaar om te overleggen en de lijnen kort te houden over wat waar nodig is. Ook wij weten niet wat er nog op ons af gaat komen en wanneer. Het adagium is: ‘Hope for the best, prepare for the worst’. Daarom bereiden we verschillende scenario’s voor om zo goed mogelijk klaar te staan voor als er wel sprake zal zijn van een grote toestroom van patiënten en besmette bewoners in januari.

Wij wensen ieder van jullie alvast mooie kerstdagen en voor 2022 de beste wensen!

Ulf Arndt, HAP De LIMES
Anneke Asberg, Marente
Marthe Cramer, RAV
Martin Schalij, voorzitter ROAZ, LUMC
Gerben Welling, HAP De LIMES
Willem Wiegersma, Basalt
Yvonne Wilders, voorzitter COVIS, overleg ZHN, Alrijne
Tineke Zitman, Topaz

Ziekenhuizen
Op dit moment is de situatie in LUMC en Alrijne voor zowel de kliniek als de IC stabiel. Het aantal COVID-bedden dat de kliniek moet leveren is al een aantal dagen achter elkaar iets verlaagd. Verder liggen er relatief veel “ontlabelde” patiënten. Zij zijn niet meer besmettelijk voor anderen, maar hebben nog wel zorg nodig. De verwachting is dat zij de komende dagen kunnen worden ontslagen en dat de kliniek meer ruimte krijgt.

Helaas kan het aantal bedden voor de de IC nog niet omlaag, maar is er wel een daling voor de komende week voorspeld. Ook non-COVID liggen de IC’s in de regio heel vol. Dit geeft een knelpunt voor het inplannen van risicovolle ingrepen, omdat er dan geen post OK-bed beschikbaar is.

De zorg urgentieklasse 1 en 2 wordt geleverd. Het grootste deel van urgentieklasse 3 ook. Urgentieklasse 4 en 5 is afgeschaald als er een risico is op IC-opname of langere tijd een klinische bed wordt bezet.

Het actuele beeld voor de ziekenhuizen in onze ROAZ-regio ziet er als volgt uit:

 
 

VVT
Op de COVID-units in onze regio zijn 11 bedden beschikbaar, hiervan zijn er op dit moment 3 bedden vrij voor opnames. De doorstroming is goed. Omdat er ook GRZ-capaciteit niet wordt benut kunnen daar opnames op plaatsvinden. Hierdoor kan het RAP ZHN tot nu toe alle aanvragen honoreren. Er zijn korte lijnen tussen transferverpleegkundigen, de huisartsen en het RAP. Verder is er thuiszorg beschikbaar voor wie dat nodig heeft.

 
 

Revalidatie
Basalt is volledig bezet. 
Met het intensief revalideren van post-COVID patiënten worden hele mooie resultaten behaald. Dat geeft goede vooruitzichten voor de patiënten die dit nodig hebben.


RAV
Onze RAV is druk bezig met de voorbereidingen voor oudejaarsavond. Wellicht dat het door de lockdown een rustige avond/nacht wordt, maar het kan ook zijn dat er juist veel illegale feesten en opstandjes komen. Spannend voor hen. Vorig jaar waren er heel ernstige voorspellingen van rellen, maar was het uiteindelijk een vrij rustige jaarwisseling. Wij gunnen de collega’s van de RAV dat ook dit jaar de burgers uit onze regio zich keurig gedragen.
 
HAP
De coronaspoedpost blijft in ieder geval de komende 2 weken open voor de opvang van patiënten met coronaverdenking of bewezen corona.

 
 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op