lees het laatste nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
NIEUWSBRIEF | december 2021
Netwerk
cva
Netwerk
Dementie
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
project 
JUISTE ZORG JUISTE PLEK
Van een terugblik op een elastisch jaar, stevige ambities voor 2022 en mijn vertrek bij Transmuralis

Alweer de laatste nieuwsbrief van 2021. Een jaar waarin de zorg wederom in het middelpunt van de maatschappij en maatschappelijke discussie stond. Een jaar waarin we van versoepeling naar aanscherping naar versoepeling naar aanscherping, enzovoort gingen en waarvan het einde van deze ‘elastische reis’ nog niet in zicht lijkt. Een jaar dat ook voor mij persoonlijk bijzonder eindigt maar daarover straks meer. 

Lees verder >
 
Bereikbaarheid Transmuralis tijdens de kerstvakantie
Ons kantoor is gesloten van 24 december t/m 9 januari. Vanaf maandag 10 januari zijn wij weer beschikbaar. Voor nu wensen wij u fijne feestdagen toe en graag tot ziens in 2022!
 
CVA
 
Voortzetting bijeenkomsten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel in ZHN in 2022
Ook in 2022 gaan wij verder met het organiseren van bijeenkomsten voor mensen met NAH (en hun naasten), steeds met een ander thema. We doen dit samen met Paul Raterman, ambassadeur vanuit Hersenletsel.nl. De bijeenkomsten zijn vooralsnog online en duren een uur. Wil je ook eens meedoen of ken je iemand die hierin geïnteresseerd is? Mail dan naar Joan Veldhuizen.
Lees verder >
 
Verbinding huidige CVA-keten met chronische fase in 2022
Het CVA-netwerk heeft aangegeven de CVA-zorg en ondersteuning die daarna volgt beter in beeld te willen krijgen en er mogelijk bij aan te sluiten. De huidige CVA-keten bestrijkt de acute fase, de revalidatiefase en de doorverwijzing naar de centrale zorgverlener.
Lees verder >
 
Dementie
 
Zorgstandaard Dementie: hoe gebruikt u ‘m?
De Zorgstandaard Dementie geeft de verbindende visie en dient als richtinggevend perspectief voor continue verbetering over het gehele dementietraject. Wat kunt u ermee?
Lees verder >
 
Deskundigheidsbevordering en netwerkbijeenkomsten dementie in 2022
Binnen het dementienetwerk is het streven om dementiezorg- en ondersteuning zoveel mogelijk persoonsgericht en integraal aan te bieden gedurende het hele ziekteproces. Dat vraagt om deskundige betrokkenen en goede samenwerking tussen professionals en organisaties.  
Lees verder >
 
Klantreis dementie: ervaringen van mensen met dementie en mantelzorgers
De klantreis dementie wordt ook in 2022 ingezet in de regio als hulpmiddel om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun naasten te verbeteren. De ervaringen van inwoners met dementie en de mantelzorgers zijn hierbij leidend. 
lees verder
 
Routekaart dementie voor professionals en wegwijzer voor inwoners in de regio
Zowel voor inwoners als professionals worden er in 2022 belangrijke hulpmiddelen geïntroduceerd: de routekaart dementie én de wegwijzer dementie. 
Lees verder >
 
Ervaring van Joan Veldhuizen gekozen voor online expositie Florence Nightingale Instituut
Meer dan 350 persoonlijke verhalen werden verzameld. Een verzameling verhalen over de zorg in een buitengewone tijd. Erg leuk dat het verhaal van Joan Veldhuizen, programmaleider bij Transmuralis, gekozen is voor de online expositie.
Lees verder >
 
Palliatieve zorg
 
Meerjarenplan 2022-2025 en activiteitenplan 2022 netwerk Palliatieve zorg
In het najaar is in het netwerk uitgebreid gesproken over de ambities van het netwerk Palliatieve zorg ZHN. We stonden stil bij vragen als: Doen we nog de goede dingen? Dragen de ingezette activiteiten bij aan goede palliatieve zorg in de regio? Zijn er ontwikkelingen die andere acties van ons vragen? Nieuwsgierig wat dit opgeleverd heeft? U vindt het meerjarenplan 2022-2025 en bijbehorende activiteitenplan 2022 op onze site.
 
Actueel overzicht met activiteiten VPTZ organisaties
Vrijwillige en professionele zorg vullen elkaar goed aan in de begeleiding van een cliënt in de terminale fase. Het is daarom belangrijk om goed van elkaar te weten wat de ander doet en hoe je elkaar kunt bereiken. Op onze website vindt u een geactualiseerd overzicht met taken van de vrijwilligers palliatieve terminale zorg (VPTZ) organisaties in de subregio’s van ons netwerk.
 
Hoogleraar Yvette van der Linden spreekt oratie uit
Op vrijdag 12 november 2021 sprak Hoogleraar Palliatieve Geneeskunde Yvette van der Linden haar oratie uit met als titel: ‘Tijdloos’. Hoe besteden we onze tijd als die ten einde komt door ziekte? Yvette van der Linden, radiotherapeut-oncoloog bij het LUMC, hield een mooi pleidooi voor integrale palliatieve zorg. Praktijk, onderwijs en onderzoek gaan hand in hand. We feliciteren Yvette nogmaals met haar benoeming. Hier kunt u de oratie terugkijken.
 
Werkconferentie Propallia 'Samen beslissen in de palliatieve zorg' - 25 jan 2022
In deze online werkconferentie belichten we het thema ‘Samen beslissen’ breed en vanuit vele invalshoeken zodat u, verrijkt en geïnspireerd, in uw eigen omgeving samen beslissen nog meer invulling kunt geven. De inschrijving is geopend.
Lees verder >
 
Nieuwsbrief Propallia december
De nieuwsbrief van Propallia is uit. U opent 'm hier.
Verlies- en rouwondersteuning voorjaar 2022
Herkenning, het delen van de verlies- en rouwverhalen en het noemen van de naam van degene die zo wordt gemist, kunnen helpend zijn bij verlies en rouw. Humanitas en Issoria helpen via lotgenotengroepen, één-op-één ondersteuning en via het Nabestaandencafé Leiden. Mogelijkheden en data voor de diverse vormen van ondersteuning vindt u hier.
 
Projecten
 
Juiste Zorg op de Juiste Plek
Inmiddels is het programma Juiste Zorg op de Juiste Plek geïntegreerd in de Transmuralis werkwijze. Welke doelstellingen hebben we met elkaar geformuleerd en hoe gaan we deze realiseren? U leest het Programmaplan Juiste zorg op de Juiste Plek – de contouren 2022-2025 op onze website.
Het positieve effect van Warme overdracht in onze regio
De Warme overdracht ondersteunt in de begeleiding van kwetsbare ouderen die na een ziekenhuisopname weer thuis komen. Zij verbindt de professionals in ziekenhuizen met de professionals in de eerstelijnszorg. Dit betekent concreet dat enkele dagen voor de ontslagdatum van een kwetsbare patiënt de verantwoordelijk verpleegkundige van het ziekenhuis en de wijkverpleegkundige, persoonlijk (‘warm’) contact met elkaar hebben waarbij zij de geplande overdracht van de patiënt bespreken.  
Lees VERDER>
 
 

 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op