lees het laatste nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Online lezen
NIEUWSBRIEF | november 2021
Netwerk
cva
Netwerk
Dementie
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
project 
JUISTE ZORG JUISTE PLEK
Van een flexibel symposium, de langdurige verbinding van lijnen tot een energiegevende ontmoeting

Het is nog maar kort geleden dat we elkaar via dit voorwoord spraken en ik hoop dat iedereen in de tussentijd heeft kunnen genieten van een vorm van herfstvakantie, in Nederland of misschien zelfs sinds lange tijd in het buitenland. Fijn zo’n korte onderbreking om even afstand te nemen en klaar te maken voor de laatste twee maanden van het jaar. Maanden die dit jaar drukker lijken dan ooit en waarbij we helaas weer te maken hebben met aangescherpte coronaregels die impact hebben op zowel werk- als privéleven. 

Lees verder >
 
CVA
 
3e NAH-bijeenkomst ZHN wederom geslaagd
Op 4 oktober vond de 3e (digitale) bijeenkomst plaats voor mensen met NAH en hun naasten in Zuid-Holland Noord. Dit keer ging het over het omgaan met (overweldigende) emoties. Het was weer een leerzame en fijne bijeenkomst. 
Lees verder >
 
1e kennisavond Neuronet Zuid-Holland Noord een succes
26 Fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en 4 revalidatieartsen namen op 2 november deel aan de eerste kennisbijeenkomst van Neuronet ZHN met als doel kennismaken, -delen en -opdoen. Door verbinding van de CVA-keten met de eerste lijn wordt nog betere kwalitatieve revalidatiezorg dichter bij huis mogelijk. Dat past goed in de beweging Juiste Zorg op de Juiste Plek waar Transmuralis zich voor inzet binnen Zuid-Holland Noord.
Lees verder >
 
Dementie
 
Bijeenkomsten casemanagement dementie en casuïstiek in de regio: sluit je (weer) aan in 2022
De data voor 2022 zijn bekend: zet ze alvast in je agenda als je erbij wilt zijn. Specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen, POH-ers en psychologen zijn van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij het eerste deel waar casuïstiek besproken wordt. De drie sub-regio’s zijn: Groot Alphen, Groot Leiden en Duin en Bollenstreek.
Lees verder >
 
Samen werken aan liefdevolle zorg
Onder de noemer ‘Samen werken aan liefdevolle zorg’ doen Leyden Academy en zorgorganisatie Topaz gezamenlijk onderzoek naar liefdevolle zorg in de ‘driehoek’ tussen bewoners met dementie, hun naasten en zorgmedewerkers. 
Lees verder >
 
Nog een paar plekken: Omgaan met dementie voor medewerkers niveau 1 & 2 van organisaties aangesloten bij Transmuralis 
Vergeetachtigheid, ontremming, verdriet, angst, weerstand, boosheid, achterdocht? Hoe ga je daarmee om? Wat doet dit gedrag met jou en welk effect heb jij op het gedrag? Omgaan met dementie: een praktische en interactieve bijeenkomst op 17 november vanaf 17.00u met medewerking van het improvisatietheater Ervarea.
Meer info en inschrijving
 
Leeratelier dementievriendelijke gemeenschappen: de laatste plekken 
Wat is er de afgelopen twee jaar gebeurd in de regio? Wat kunnen we van elkaar leren? Op 25 november laten we zien hoe je werkt aan een dementievriendelijke gemeenschap. Mooie voorbeelden worden gedeeld. Daarnaast gaan we o.a. in gesprek over het bereiken en ondersteunen van inwoners met dementie en mantelzorgers met een niet-westerse achtergrond.
Lees verder >
 
Dementie Regionale initiatieven
 
Flexbus Topaz haalt mensen met dementie op voor een dagje uit
Sinds oktober rijdt op maandag de Flexbus van Topaz. Dit is een groot succes. Zo vertelde een mevrouw tegen haar man, toen zij thuis kwam: “Dit was de mooiste dag uit mijn leven”.
Lees verder >
 
Echtparenwoningen voor mensen met dementie
RK Zorgcentrum Roomburgh in Leiden is bezig met de realisatie van een nieuwe etage voor mensen met een PG-indicatie. Op deze etage zullen ook 3 appartementen voor echtparen worden gerealiseerd. 
Lees verder >
 
Palliatieve zorg
 
Verpleegkundige routekaarten voor gezamenlijke patiënten in de palliatieve fase
De praktische handreiking ‘verpleegkundige routekaarten voor gezamenlijke patiënten in de palliatieve fase’ is gereed. De routekaart geeft de afspraken rondom de overdracht weer (van het ziekenhuis naar thuiszorgorganisatie en van thuiszorgorganisatie naar het ziekenhuis); de interne en externe consultatiemogelijkheden en relevante telefoonnummers en emailadressen.
U vindt de routekaarten hier>
 
PaTz-groep Leiderdorp is gestart
In september is de PaTz-groep Leiderdorp gestart met een enthousiaste groep huisartsen, wijkverpleegkundigen, een consulent palliatieve zorg van het regionaal consultatieteam en apothekers. Vanuit alle huisartspraktijken in het dorp zijn huisartsen aanwezig. Verder zijn wijkverpleegkundigen van ActiVite, Zorg-Vuldig en Pro-Cura betrokken. Ook is er vertegenwoordiging vanuit Apotheek Boehmer, hetgeen een waardevolle aanvulling blijkt te zijn.  
Lees verder >
 
Alrijne neemt koppelbedden in gebruik
In de week van de palliatieve zorg nam het Alrijne Ziekenhuis twee koppelbedden in gebruik. Hiermee kunnen zij nog beter aansluiten bij de wensen van de patiënt en zijn of haar naasten en zoveel mogelijk kwaliteit van leven bieden in de palliatieve fase. Daarom was het ziekenhuis ook erg  blij met de twee koppelbedden die zij van Roparun ontvingen. 
Lees verder >
 
Data casuïstiekbesprekingen voor verpleegkundigen 2022 zijn bekend
Op dinsdag 22 februari, donderdag 21 april, dinsdag 21 juni en donderdag 20 oktober vinden volgend jaar de casuïstiekbesprekingen voor verpleegkundigen plaats. Het thema van de eerste bijeenkomst is reeds bekend: ‘morfine & bijwerkingen’.  Reserveer de data vast in je agenda.
 
Projecten
 
Uitdagend samenspel tussen Zorg en Welzijn in Zuid-Holland Noord: succesvolle Transmuralis werkconferentie WELZO
Hoe leren we samenwerken rondom patiënt, cliënt en inwoner? Wat zijn de spelregels en welke taal spreken we dan met elkaar? En begrijpen we wel hoe de inwoner écht kijkt en wat die écht wil? Zomaar enkele vraagstukken uit de werkconferentie WELZO die op 14 oktober werd georganiseerd voor meer dan 100 bestuurders en professionals uit zorg en welzijn in Zuid-Holland Noord. 
Lees verder en kijk terug>
 
Rapportage Klein leed, Grote consequenties staat op de website
In de vorige nieuwsbrief berichtten wij over de rapportage van de uitvraag Klein leed, Grote consequenties. Het rapport is inmiddels besproken in het Bestuur van Transmuralis waarbij opdracht is gegeven om aanbevelingen verder te implementeren. Complimenten zijn uitgesproken over de helderheid van het rapport en de uitkomsten van het onderzoek die de uitvoeringspraktijk écht kunnen verbeteren. U kunt de rapportage inzien op onze website.
 
 

 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op