Online lezen
NIEUWSBRIEF | juni 2021
Van een zonnig perspectief, een trotse terugblik en het nog meer delen van resultaten en successen
Eindelijk! Zomerse omstandigheden en uitzicht op meer versoepelingen. We gaan met elkaar de goede kant op! Hoewel de naleving van maatregelen nog steeds ieders aandacht vraagt zie ik om me heen de mensen weer de straat op gaan, met elkaar eten, drinken, lachen, elkaar ontmoeten en genieten van al het moois in onze omgeving. Fijn om weer mee te maken en langzaam terug te gaan naar een (nieuwe) normalere samenleving. Dat biedt een zonnig perspectief.
Lees verder >
 
 
Netwerk
cva
Netwerk
Dementie
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
 
PROJECTEN
CVA
 
NeuroNet ZHN gaat van start!
Eerstelijns fysiotherapeuten, logopedisten en ergotherapeuten kunnen zich nu aanmelden bij NeuroNet ZHN en zijn zo beter vindbaar voor verwijzers en patiënten en kunnen kennis met elkaar delen. 
Lees verder >
 
Dag van de Beroerte: het verhaal van Bram in beeld
Op 11 mei jl. was het de Dag van de Beroerte. Programmaleider Joan Veldhuizen ging in gesprek met Bram Faas en Bianca Opdam. Bram deelde zijn ervaringen na een herseninfarct en Bianca (neuroverpleegkundige bij Marente) vertelt over de rol van de Centrale Zorgverlener en het belang van de CVA-keten. Bekijk hier de video.
 
Aftrap van serie bijeenkomsten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun naasten in de regio Zuid-Holland Noord. 
Tijdens deze digitale bijeenkomst, op 12 april, gingen deelnemers in gesprek over het thema: onbegrip vanuit je omgeving. Programmaleider Joan Veldhuizen en ambassadeurs Christine Dessauvagie en Paul Raterman (hersenletsel.nl) organiseerden de sessie en Floor Aanhaanen, psycholoog bij Topaz was uitgenodigd om informatie over dit onderwerp te geven. Er was voldoende ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over dit herkenbare onderwerp.
 
14 juni: Hersenletsel en rust in je hoofd
Tijdens deze tweede (digitale) informatiebijeenkomst gaan wij met elkaar in gesprek over de manieren om rust te krijgen in je hoofd. We wisselen ervaringen uit en delen tips met elkaar. De bijeenkomst is bedoeld voor getroffenen en hun naasten.
Lees verder >
 
‘Het Breinhuis’: thuis in advies bij geheugenverlies
In het hart van woon-zorgcentrum Groot Hoogwaak, vindt u ‘Het Breinhuis’. Dit is het informatiepunt rondom dementie voor Noordwijk en omgeving. Heeft u vragen of wilt u gewoon eens praten over dementie? U bent van harte welkom in ‘Het Breinhuis’.
Lees verder >
 
Nieuwe regionale informatiegids CVA
Deze informatiegids geeft een overzicht van de aanwezige zorg-, revalidatie- en ondersteuningsmogelijkheden in de regio Zuid-Holland Noord voor mensen die een CVA hebben doorgemaakt, hun naasten en beroepsmatig betrokkenen.
Lees verder >
 
Dementie
 
Regionale afspraken crisiszorg
De afgelopen periode is met afgevaardigden van alle crisiszorgaanbieders (ActiVite, Alrijne, Marente, Topaz) en het zorgkantoor Z&Z gewerkt aan regionale afspraken over crisiszorg. De afspraken over de uitstroom en beschikbaarheid van crisisbedden hebben als doel het vergroten en het (flexibel) beschikbaar maken van de crisiscapaciteit om zo de crisiszorgvragen uit Zuid-Holland Noord op te kunnen vangen. De resultaten van dit overleg zijn puntsgewijs uitgewerkt en terug te lezen in de ZorgApp ZHN en op te vragen via bovengenoemde crisiszorgaanbieders.
 
Leiden: klantreis dementie gestart!
In oktober vorig jaar staken betrokkenen bij dementie in de gemeente Leiden de digitale koppen bij elkaar. Inmiddels zijn we goed op dreef! Hoe werken wij samen, met de Leidse gemeenschap, toe naar een stad waar het voor mensen met dementie en hun mantelzorgers goed wonen is? Die vraag staat centraal bij de activiteiten die ondernomen worden.
Lees verder >
 
Nieuws vanuit de Alzheimer Cafés van de Afdeling Zuid-Holland Noord
In de regio houden zowel het Alzheimer Café Voorschoten, Café Katwijk en Café Leiden Cafés online.
Lees verder >
 
Palliatieve zorg
 
Nieuw! Regionale informatie gids palliatieve zorg
In onze nieuwe informatiegids palliatieve zorg Zuid-Holland Noord vindt u een overzicht van de aanwezige zorg- en ondersteuningsmogelijkheden voor mensen in de palliatieve fase en hun naasten. De gids is bedoeld voor mensen die in het persoonlijk leven met een ongeneeslijke ziekte te maken hebben, maar kan ook als een handige wegwijzer voor zorgverleners fungeren. De gids is in pdf-versie te downloaden via de site van Transmuralis. Een gedrukte versie is aan te vragen via info@transmuralis.nl. Vermeld hierbij het aantal gidsen dat u wilt ontvangen en uw adres. 
 
Themabijeenkomst Advance Care Planning - 1 juli 15.00u
Wat zijn de redenen om ACP op te starten? Hoort de patiënt bij de huisarts of bij de medisch specialist? Oftewel: wie heeft de regie en hoe organiseer je de afstemming? Vier inspirerende sprekers geven hun visie op deze vragen. Er worden voorbeelden gedeeld en er is ruimte om ervaringen te delen. Voor meer informatie en inschrijving klikt u hier.
 
Palliatieve overdracht in Point blijkt van grote meerwaarde bij continuïteit van zorg
Sinds 2016 is de palliatieve overdracht in POINT ingebouwd. De module verschijnt in de verpleegkundige overdracht, zodra het duidelijk is dat het een patiënt in de palliatieve fase betreft. Het doel van de palliatieve overdracht is het verbeteren van de continuïteit van zorg, proactieve zorg en het optimaal aansluiten bij de wensen en prioriteiten van de patiënt. En wat blijkt: 91% van de verpleegkundigen geeft aan te ervaren dat de zorg beter aansluit op de wensen van de patiënt. 
Lees verder >
 
Hospice Issoria en VPTZ Leiden samen verder voor de mens in de laatste levensfase
Hospice Issoria en VPTZ Leiden e.o. slaan de handen ineen en gaan samen verder onder de naam ‘Issoria Hospice & Thuis’. Hierdoor ontstaat er één aanspreekpunt voor de palliatieve zorg in thuis- en bijna-thuis setting. Herkenbaarheid en vindbaarheid van passende zorg en ondersteuning in de laatste levensfase worden zo voor zorgvragers in de palliatieve fase vergroot.
Lees verder >
 
PZNL werkt aan een omvangrijk platform voor patiënten en naasten
PZNL werkt momenteel aan een omvangrijk interactief digitaal platform waar patiënten en hun naasten alle voor hen benodigde informatie kunnen vinden op het gebied van palliatieve zorg. Het betreft een doorontwikkeling van de, in het begin van 2020 door het ministerie van VWS, gelanceerde website overpalliatievezorg.nl die is overgedragen aan PZNL. Naar verwachting gaat het vernieuwde platform in oktober 2021 live.
Lees verder >
 
Themaboekje over mantelzorg: Wat als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is?
Wat als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is? is het Pal voor u-themaboekje over mantelzorg voor mensen in de laatste levensfase. In Nederland zorgen ongeveer 300.000 mensen gemiddeld 25 uur per week voor iemand in de palliatieve fase. Als je zorgt voor iemand die niet meer beter wordt, krijgt jouw zorg een extra lading. 
Lees verder >
 
Videosessie: Aan de slag met Positieve Gezondheid bij mensen in de palliatieve fase en hun naasten op 24 juni 2021
Als je weet dat je niet meer beter wordt, heb je niet alleen medische zorg nodig, maar gaat het ook over hoe je de laatste fase van je leven zo goed mogelijk in kan richten. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte, het gaat over léven tot het einde. Op 24 juni organiseren Agora, Institute for Positive Health & 1sociaaldomein een videosessie over de toepassing van Positieve Gezondheid in de palliatieve zorg.
Lees verder en aanmnelden >
 
Digitale kennismarkt Propalia: informatief en inspirerend!
Donderdag vond de Online Kennismarkt van Propallia plaats. Met ruim 85 deelnemers en 8 onderzoekers hebben we met elkaar stilgestaan bij lessen, interventies en instrumenten die voortkomen uit het ZonMw-programma Palliantie. Meer dan zorg! Deelnemers kregen aan de hand van korte pitches en workshops informatie over een scala van succesvolle Palliantie-projecten en praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan in de praktijk. Na afloop werden al direct de eerste verbindingen gelegd tussen onderzoekers en zorgorganisaties. Gemist? Binnenkort verschijnen de pitches van de onderzoekers en meer informatie over implementatie. Houd de LinkedIn pagina van Propallia in de gaten!
 
VWS verlengt subsidie voor palliatieve terminale zorg en geestelijke verzorging thuis
De subsidieregeling voor palliatieve terminale zorg en geestelijke verzorging wordt met 5 jaar verlengd, tot 1 januari 2027. Daartoe heeft demissionair minister De Jonge besloten na een positieve evaluatie van de regeling. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe de regeling vanaf 2022 wordt vormgegeven is het goed nieuws dat geestelijke verzorging thuis beschikbaar blijft!
Lees verder >
 
Zingeving aan huis - praten over het levenseinde
Als je te horen hebt gekregen dat je niet meer beter wordt, staat de wereld op z’n kop. Dan kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. gewoon thuis, van een geestelijk verzorger. Hoe kan een geestelijk verzorger iemand helpen het leven weer op de rails te krijgen?
Geestelijk verzorgers van het LUMC, Hans Evers en Christiaan van Dijk, vertellen hierover
 
Juiste Zorg op de Juiste plek
 
Save the date! Samen WELZO sterk
Op 14 oktober organiseert Transmuralis een WERKCONFERENTIE OM DE SAMENWERKING TUSSEN ZORG EN WELZIJN IN ZUID-HOLLAND NOORD VERDER TE VERSTERKEN. 
Wat kunt u verwachten deze middag en hoe kunt u bijdragen aan verdere verbinding? >
 
Update Klein leed, grote consequenties
Afgelopen periode vroegen wij u ons te helpen meer zicht te krijgen op het Klein Leed in de regio. Meer dan 190 mensen reageerden op onze oproep om de vragenlijst in te vullen. Het onderwerp leeft, zoveel is duidelijk! U zult begrijpen dat we even de tijd nodig hebben om een analyse te maken en mogelijke quick wins te benoemen dan wel grotere verbetertrajecten vorm te geven. In een volgende nieuwsbrief informeren wij u over de uitkomsten en vervolg. Voor nu dank aan alle respondenten!
 
 

 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op