Online lezen
Nieuwsbericht | juni 2021
Kort bericht inzake stand van zaken corona in de regio Zuid-Holland Noord, 2 juni 2021
 

Het is voorjaar geworden en eindelijk schijnt de zon volop. Dat kunnen wij aanvullen met een behoorlijk zonnig bericht over de stand van zaken rond corona in onze regio.

Aantal besmettingen
Er is sprake van een mooie daling van het aantal besmette inwoners in onze ROAZ-regio.

 
 

Aantal patiënten opgenomen in de ziekenhuizen
Het aantal patiënten dat in de ROAZ-regio is opgenomen op de IC is de laatste weken gestaag aan het dalen, evenals het aantal patiënten in de kliniek. Er lagen vandaag 91 mensen in de kliniek (waarvan 43 post-COVID) en 38 op de IC (waarvan 7 post-COVID). De COVID-capaciteit in de regio wordt langzaam afgeschaald.

 
 
 

Afgelopen maanden hebben de ziekenhuizen in onze regio voortdurend patiënten overgeplaatst naar andere regio’s en naar elkaar om de druk behapbaar te houden. Op 1 juni waren er voor het eerst in maanden geen regionale overplaatsingen meer in Nederland. Een teken dat elk ziekenhuis de coronadruk zelf aan kon.

COVID in de verpleeghuizen
De COVID-units van Topaz Revitel en Groenhoven zijn gesloten, omdat er te weinig uitstroom was uit de ziekenhuizen van besmette patiënten.

COVID bij de huisartspraktijken
Omdat ook bij de huisartsen minder patiënten met COVID-verdenking zich melden is de speciale corona-huisartsenpost in Leiderdorp per 1 juni gesloten. Patiënten met COVID-verdenking worden voortaan opgevangen bij een aantal aangewezen huisartspraktijken.

Vaccinaties
Er zijn in onze regio bijna 200.000 mensen door de GGD gevaccineerd, hiervan zijn 86.000 mensen volledig gevaccineerd. Op dit moment worden mensen uitgenodigd uit 1979 en 1980. Naast de GGD zijn er in onze regio vele duizenden mensen gevaccineerd door de huisartsen en door de ziekenhuizen.

 
 

Verlaging frequentie overleg corona Zuid-Holland Noord
Alle protocollen voor code zwart zijn klaar en zijn geoefend. De dreiging van code zwart is op dit moment niet meer aan de orde. Ook is de instroom en doorstroom goed onder controle. Het overleg van de coronaketen in Zuid-Holland Noord is daarom afgeschaald naar 1x per maand.

Vooruitzicht
De verwachting is dat met het oplopen van de vaccinatiegraad het aantal besmettingen verder zal dalen en daarmee ook de instroom in de ziekenhuizen. De non-COVID zorg kan hierdoor worden uitgebreid. Helaas is de verwachting ook dat er komende maanden een min of meer stabiel aantal patiënten in de ziekenhuizen en verpleeghuizen zal blijven liggen met coronabesmettingen en zich zal presenteren bij de huisartsen. De ketenpartners bereiden zich voor op dit “nieuwe normaal”.

Wij danken iedereen in de regio voor de samenwerking afgelopen maanden om golf 4 “eronder te krijgen” met elkaar en wensen jullie een mooie en rustige zomer!

Martin Schalij, LUMC, voorzitter ROAZ
Yvonne Wilders, Alrijne, Acute Zorg, Transmuralis
Petra van Pol, Alrijne
Marieke Hoek, Basalt
Gerben Welling, HAP DeLIMES
Ulf Arndt, HAP DeLIMES
Marthe Cramer, RAV Hollands Midden
Tini Zitman-van Meerveld, Topaz, namens Avant

 
 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op