Online lezen
Nieuwsbericht | april 2021
Kort bericht inzake stand van zaken corona in de regio Zuid-Holland Noord, 12 april 2021
 

Aantal besmettingen
Helaas loopt het aantal besmettingen de afgelopen dagen sterk op. Wellicht is dit veroorzaakt door de bezoeken afgelegd tijdens de paasdagen. We hopen in ieder geval dat er snel een ombuiging in de cijfers te zien zal zijn, omdat inmiddels de ziekenhuizen vol lopen met patiënten die ernstig ziek zijn.

 
 

Aantal patiënten opgenomen in de ziekenhuizen

Het aantal patiënten dat in de ROAZ-regio is opgenomen op de IC loopt de afgelopen dagen behoorlijk snel op. Een behoorlijk groot deel van de non-COVID zorg moest weer worden afgeschaald om deze COVID zorg te kunnen leveren en IC-bedden op te schalen. Binnen onze regio is het niet meer verantwoord mogelijk om nog verder op te schalen. Onze ROAZ-regio is aangemerkt als regio die moet/mag uitplaatsen. Er zijn inmiddels al patiënten per helikopter verplaatst naar Limburg en er zullen patiënten per MICU naar Twente gaan.

Het aantal patiënten in de kliniek met COVID is vandaag 191 (actief en post-COVID). Op de IC lagen 88 COVID-patiënten.

In tegenstelling tot een paar maanden geleden zijn het vrijwel allemaal mensen tussen de 30 en de 60 jaar. Oudere patiënten zijn bijna niet meer vertegenwoordigd. Het vaccineren van de bevolking ouder dan 70 jaar werpt zijn vruchten af. Onduidelijk is nog waarom jongere mensen nu zo ziek worden dat zij in relatief grote aantallen op de IC terecht komen. Mensen met morbide obesitas zijn in deze groep oververtegenwoordigd.

 
 
 

COVID in de verpleeghuizen

Op de COVID-units van Topaz Revitel en Groenhoven zijn vandaag 4 van de 20 bedden vrij om patiënten op te vangen. De doorstroming verloopt naar wens.

Er zijn nagenoeg geen locaties meer in de verpleeghuizen waar COVID heerst, omdat alle bewoners en de zorgmedewerkers gevaccineerd zijn (indien zij dit wensten uiteraard).

Vaccinaties
Er zijn in onze regio bijna 74.000 mensen door de GGD gevaccineerd, hiervan zijn bijna 34.000 mensen volledig gevaccineerd. Het gaat vooral om bewoners ouder dan 70 jaar. Het niet kunnen vaccineren van bewoners onder de 60 jaar met Astra Zeneca is een enorme domper, omdat nog moet blijken of met andere vaccins hetzelfde tempo kan worden opgevangen.

 
 

Oefening in de keten voor code Zwart

Code Zwart (fase 3) houdt in dat landelijk de IC-capaciteit niet meer voldoende is om iedereen die behoefte heeft aan IC-zorg nog een IC-bed te bieden. Code Zwart wordt door de minister afgekondigd.

In het ketenoverleg Zuid-Holland Noord zijn alle protocollen voor code Zwart tussen HAP De Limes, RAV Hollands Midden, Avant (VVT), Basalt, LUMC en Alrijne op elkaar afgestemd en is een kort overkoepelend protocol gemaakt. In het protocol is onder meer vastgelegd dat als code Zwart van kracht is de ketenpartners in het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) met elkaar de instroom, doorstroom en uitstroom van de zorg gaan regelen.

Er is onder externe begeleiding “op papier” geoefend door verschillende situaties met elkaar te bespreken en bekeken hoe dan het protocol zou werken. Vervolgens hebben we ook geoefend met alle betrokken partijen in het ZCC door alle stappen in het proces door te lopen en te ervaren tegen welke knelpunten we aan kunnen lopen. Op basis van de oefeningen is het protocol bijgesteld en is per knelpunt een actiehouder aangewezen die het knelpunt voor 16 april 2021 moet hebben opgelost. Dat is ambitieus maar de cijfers geven weinig ruimte voor uitstel.

Voor huisartsen, SO VVT en ambulancemedewerkers is een webinar georganiseerd om voorlichting te geven over de achtergronden van code Zwart en hoe we voorkomen dat we daarin terechtkomen. Belangrijk is Advanced Care Planning in zowel de thuissituatie als voor inwoners die zijn opgenomen in een zorginstelling. Wij doen een beroep op huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten om zo goed mogelijk vast te blijven leggen wat de afspraken zijn rond behandeling in geval een kwetsbare oudere onverhoopt COVID mocht krijgen. Het webinar is hier terug te zien.

Vooruitzicht
Het is op dit moment moeilijk om een goede voorspelling te doen. De IC-capaciteit nadert een kritische grens. Afhankelijk van het gedrag van onze inwoners en het zo spoedig mogelijk vaccineren van risicogroepen lukt het ons wel of niet om het virus net dat cruciale stapje voor te blijven.

De samenwerking in de keten Zuid-Holland Noord is op dit moment voortreffelijk.
Dank daarvoor aan iedereen!

Martin Schalij, LUMC, voorzitter ROAZ
Yvonne Wilders, Alrijne, Acute Zorg, Transmuralis
Petra van Pol, Alrijne
Marieke Hoek, Basalt
Gerben Welling, HAP DeLIMES
Ulf Arndt, HAP DeLIMES
Marthe Cramer, RAV Hollands Midden
Tini Zitman-van Meerveld, Topaz, namens Avant

 
 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op