Online lezen
Nieuwsbericht | maart 2021
Kort bericht inzake stand van zaken corona in de regio Zuid-Holland Noord, 22 maart 2021
 

Aantal besmettingen
Het aantal besmettingen loopt in Nederland enorm snel op tot boven de 7.000 meldingen per dag door de Britse variant. Ook in onze regio neemt het aantal besmettingen toe en zijn we in de 4e golf terecht gekomen: 

 
 

De laatste 2 weken is het percentage positieve testen stabiel op 8,0%.

Veel jonge kinderen zijn afgelopen week getest, maar bleken niet zo vaak positief te testen. Met name bij kinderen van 10 tot 20 jaar en bij inwoners ouder dan 70 jaar is een hoog % positieve testen te zien. Veel gezinnen met kinderen in deze leeftijdsgroep zijn in quarantaine. Soms zijn hele schoolklassen (en de bijbehorende gezinnen) in quarantaine.

 
 
 
 

Aantal patiënten opgenomen in de ziekenhuizen
Het aantal patiënten dat in de ROAZ-regio is opgenomen in de kliniek en IC was vorige week snel stijgend. Het aantal beschikbare bedden is daarom opgeschaald. Inmiddels is het aantal opgenomen patiënten weer op het stabiele hoge niveau van afgelopen weken. Het aantal patiënten in de kliniek met nog actieve COVID is vandaag 117. Er lagen 25 post COVID-patiënten. Op de IC lagen 51 COVID-patiënten en 7 post COVID-patiënten.

Onderstaand is de trend weergegeven van het aantal opgenomen patiënten:  

 
 
 
Aantal patiënten verschenen op de HAP en doorverwezen vanaf de HAP
Onderstaande grafiek laat in de bovenste balk zien hoeveel inwoners zich op de HAP hebben gemeld per dag (blauw) en hoeveel daarvan een corona-indicatie hadden (geel). In de onderste balk staan de doorverwijzingen (rood) en de coronadoorverwijzingen (oranje). Die laatste lijn laat een duidelijke stijging zien, maar het gaat gelukkig om kleine aantallen per dag:
 
 
COVID in de verpleeghuizen
Op de COVID-units van Topaz Revitel en Groenhoven zijn vandaag 7 van de 20 bedden vrij om patiënten op te vangen. De doorstroming loopt naar wens.

Er zijn bijna geen positief geteste bewoners van verpleeghuizen meer doordat vrijwel alle bewoners inmiddels 2x gevaccineerd zijn. Er is wekelijks een “veegronde” om bewoners die nieuw zijn opgenomen te vaccineren.
 
 
Code zwart en veiligheid
In het ketenoverleg Zuid-Holland Noord is gesproken met een vertegenwoordiger van de politie in onze regio over mogelijke veiligheidsissues als er landelijk sprake zal zijn van code zwart en niet alle patiënten die daar behoefte aan hebben zorg kunnen ontvangen op de IC en/of de kliniek. Het zou namelijk kunnen zijn dat de bevolking zich dan keert tegen hulpverleners/zorginstellingen of dat er grote onrust ontstaat in de maatschappij. Het ketenoverleg wilde graag weten hoe de politie tegen dat risico aankijkt.

Vanuit de politie heeft optreden bij geweld tegen personen/hulpverleners de allerhoogste prioriteitscategorie gekregen in hun voorbereidingen, dus meldingen van dergelijke dreigingen worden met de allerhoogste spoed opgepakt door de politie.

De wijkagenten onderhouden contacten met de zorginstellingen in hun wijk en koppelen eventuele aandachtspunten terug naar de basisteams van de politie.

Als individuele hulpverleners/zorginstellingen zich onveilig voelen volstaat het om te bellen met 112. Net als in andere gevallen waarin je dringend politie nodig hebt.

Voorbereiding code zwart
Om goed voorbereid te zijn als het onverhoopt toch code zwart mocht worden is een oefening gehouden (dry run) waarbij onder externe begeleiding ons ketenoverleg werd getest op wat je doet als……….. Allerlei scenario’s passeerden de revue en sommige vragen hebben geleid tot aanscherpingen van ons protocol. Goed dat we zo met elkaar hebben geoefend.

Op korte termijn gaan we ook oefenen met het werken in het Zorg Coördinatie Centrum (ZCC) als fysieke plek van waaruit we in geval van code zwart gaan samenwerken, omdat zorgprofessionals van huisartsen, VVT en ziekenhuizen daar samen goed inzicht kunnen hebben in de capaciteiten en de instroom/doorstroom aan patiënten. Vanuit het ZCC wordt een “hotline” met de meldkamer gemaakt zodat ook onze RAV dan precies te horen kan krijgen wie waar naar toe kan worden vervoerd. We zijn benieuwd welke inzichten deze oefening weer zal brengen.

Vaccinaties
Er zijn in onze regio bijna 47.000 mensen door de GGD gevaccineerd (bijna 6% van de bevolking), hiervan zijn ruim 15.000 mensen (2 % van de bevolking) volledig gevaccineerd.
 
 
Bij de ziekenhuizen is uitgevraagd hoeveel patiënten met ernstige aandoeningen met voorrang moeten worden gevaccineerd. Het gaat ondermeer om dialyse-patiënten, ALS-patiënten, Duchennes en haematolgische oncologie-patiënten.

De meest actuele informatie is te vinden op de onderstaande sites:
Voor zorgmedewerkers
Voor niet-zorgmedewerkers

Vooruitzicht
De situatie is als volgt:
  • Het aantal besmettingen loopt echt op en de combinatie van de Britse variant en de “klassieke” COVID is nu echt aan het rondgaan.
  • Het vaccineren van oudere en kwetsbare inwoners heeft aantoonbaar een dempend effect op ziekenhuisopnamen en op sterfte door COVID.
  • Het aantal ziekenhuisopnames in onze regio schommelt op een behoorlijk stabiel (maar wel vrij hoog) niveau, waarbij we de zorg samen aankunnen.
  • De verwachting is dat er op korte termijn geen grote versoepelingen komen van coronamaatregelen vanuit de overheid. Hoe spijtig ook voor HBO/universiteiten en de horeca, zal dit het aantal besmettingen hopelijk begrenzen.
Gegeven deze factoren is het heel spannend of we over 2 weken toch meer opnames zullen zien en de capaciteit moet opschalen naar 200 bedden in de kliniek of dat we het op dit aantal weten te stabiliseren.

We volgen de cijfers en ontwikkelingen nauwgezet. Zodra er aanleiding toe is informeren wij u weer.

Martin Schalij, LUMC, voorzitter ROAZ
Yvonne Wilders, Alrijne, voorzitter ROAZ Zuid-Holland Noord, Acute Zorg, Transmuralis
Petra van Pol, Alrijne
Marieke Hoek, Basalt
Gerben Welling, HAP DeLIMES
Ulf Arndt, HAP DeLIMES
Marthe Cramer, RAV Hollands Midden
Tini Zitman-van Meerveld, Topaz, namens Avant

 
 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op