Online lezen
NIEUWSBRIEF | april 2021
Netwerk
PALLIATIEVE ZORG
Netwerk
Dementie
Netwerk
CVA
project 
JUISTE ZORG JUISTE PLEK
Van een onstuimige lente en een collectieve ambitie, op weg naar een warme, vrije zomer!
Na een paar fijne warme zonnige dagen schrijf ik dit voorwoord nu tussen hagel- en sneeuwbuien door en is de temperatuur inmiddels gedaald tot het niveau van januari. Het weer is al net zo onvoorspelbaar als de formatie van ons nieuwe kabinet en het verloop van het landelijke vaccinatieprogramma.
Lees verder >
 
Monique de Ruiter stelt zich voor
Mijn naam is Monique de Ruiter. Ik werk sinds 8 maart bij Transmuralis als projectleider in de palliatieve zorg. Ik kijk ernaar uit om samen met Maaike Scheffer en onze partners de kwaliteit van palliatieve zorg in deze regio te verbeteren en ben blij dat ik deel uit ga maken van het enthousiaste en professionele team.
Lees verder >
 
 
Palliatieve zorg
 
Triviant palliatieve zorg voor verzorgenden is gereed!
In 2018 won het Expertisecentrum Palliatieve Zorg (EPZ) van het LUMC de Jaarprijs palliatieve Zorg Impact met ‘Triviant Palliatieve Zorg’ voor artsen, arts-assistenten en verpleegkundigen. Het EPZ van het Amsterdam UMC heeft het initiatief genomen om ook een versie voor verzorgenden te ontwikkelen. Het LUMC en Marente droegen bij aan deze nieuwe versie. Het spel kan gebruikt worden om op een interactieve wijze kennis over de vele aspecten van palliatieve zorg te vergroten.
Lees verder en bestellen >
 
Onderwijsknooppunt Propallia: inzetten op onderwijs
Het onderwijsknooppunt van Propallia is de plek waar vertegenwoordigers vanuit het mbo, hbo, wo-onderwijs, bij- en nascholing, patiënten en naasten, onderzoek en zorgpraktijk bij elkaar komen met als doel de kwaliteit van de palliatieve zorg te verbeteren door in te zetten op onderwijs. Wilt u weten wie het onderwijsknooppunt vormen, wat het onderwijsknooppunt doet en wat het oplevert? Lees het op de website en bekijk het filmpje op YouTube.
 
Save the date: 3 juni 15.00-17.00 Online Kennismarkt Propallia!
Ben jij actief in de palliatieve zorg in de regio’s Delft, Gouda, Den Haag of Leiden? Of je nu aan het bed staat, in het management van een zorgorganisatie zit of opleider bent: met de lessen, interventies en instrumenten die voortkomen uit het ZonMw-programma Palliantie. Meer dan zorg kun jij aan de slag om de zorg beter te maken. 
Lees verder  >
 
Centrum voor Levensvragen: geestelijk verzorgers worden steeds beter gevonden
Onlangs maakten we de balans over 2020 op. Uit de indicatoren bleek dat er maar liefst 360 begeleidingstrajecten plaats hebben gevonden. In 2019 waren dit er 146. Gemiddeld zagen de geestelijk verzorgers een cliënt 2,8 keer. De geestelijk verzorgers sloten dit jaar vaker aan bij PaTz-groepen of bij een MDO in het hospice. De aard van de problematiek was divers, vaak speelden er meerdere vragen bij de cliënt. Twee-derde van de cliënten betrof 50-plussers die niet in de palliatieve fase waren. We blijven de geestelijke verzorging onder de aandacht brengen.
 
Chocola maken van het leven.. en de dood. Ervaring van een geestelijk verzorger
Meneer X, 85 jaar, wordt aangemeld via een praktijkondersteuner van een huisarts. Meneer is kortgeleden zijn vrouw verloren, dit was vrij plotseling. 
Lees verder >
 
Video ‘Zingeving in de huisartsenpraktijk’
'Zingeving is veel belangrijker dan we beseffen’ aldus Jaap Schuurmans, huisarts in de video ‘Zingeving in de huisartsenpraktijk’. ‘Het is van waarde voor de kwaliteit van een leven.’ Hij pleit voor persoonsgerichte zorg: dat wat voor de persoon belangrijk is komt op de eerste plaats . ‘Huisartsen worden steeds meer aangesproken als centraal verzamelpunt van vragen. Vaak spelen zingevingsvragen een rol, maar worden ze niet als zodanig geduid.’ Wat kan een geestelijk verzorger betekenen en hoe kan de samenwerking vorm gegeven worden? Bekijk hier de video ‘Zingeving in de huisartsenpraktijk’. Benieuwd naar de mogelijkheden in deze regio? Neem contact op met het Centrum voor Levensvragen ZHN.
 
Dementie
 
Gluren bij de buren voor een dementievriendelijke regio in Leiderdorp
In deze rubriek gaat programmaleider Dementie Joan Veldhuizen in gesprek met betrokken mensen uit een van de dertien gemeenten in onze regio. Het onderwerp: werken aan een dementievriendelijke gemeenschap. Aflevering 4: Leiderdorp.
Lees verder >
 
Leiden: mensen met dementie en mantelzorgers gezocht voor een goed gesprek!
In oktober vorig jaar staken betrokkenen bij dementie in de gemeente Leiden de digitale koppen bij elkaar. Het onderwerp: hoe werken wij samen, met de Leidse gemeenschap, toe naar een stad waar het voor mensen met dementie en hun mantelzorgers goed wonen is. 
Lees verder >
 
De kring vergroten van mensen mensen met dementie en hun mantelzorgers in Katwijk
Op 30 maart vond de aftrap plaats van een innovatieve pilot in de gemeente Katwijk: het vergroten van de kring rondom mensen met dementie en hun mantelzorger. Het doel: het versterken van de regie en het vergroten van hun kwaliteit van leven. Hoe? Door het toepassen van de Eigen Kracht Methode.
Lees verder >
 
Casemanagement dementie en casuïstiek in de regio: sluit je aan!
Sinds 2019 komen de casemanagers dementie per subregio periodiek bij elkaar om van elkaar te leren en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van (casemanagement) dementie in de regio Zuid-Holland Noord. Het doel van het overleg is het vergroten van de kwaliteit van het casemanagement. Je kunt aansluiten als je werkt bij een organisatie die onderdeel uitmaakt van ons dementienetwerk en verantwoordelijk bent voor casemanagement dementie. Specialisten ouderengeneeskunde en psychologen zijn van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij het eerste deel waar casuïstiek besproken wordt. De drie subregio’s zijn: Groot Alphen, Groot Leiden en Duin en Bollenstreek. Data, tijdstippen en locaties zijn hier terug te vinden. De bijeenkomsten worden momenteel digitaal gehouden.
 
Alzheimer Nederland (ZHN) over online uitzendingen van de Alzheimer cafés in de regio
Zoals u weet zijn alle Alzheimer Cafés in Nederland vanwege de coronamaatregelen gesloten. Daarvoor in de plaats wordt er deze week gestart met diverse online uitzendingen.
Lees verder >
 
CVA
 
Digitale bijeenkomst Hersenletsel en onbegrip in de omgeving - 12 april vanaf 16.00u
Mensen met hersenletsel ervaren vaak onbegrip in hun omgeving.  Hersenletsel verandert niet alleen het leven van de getroffene, maar ook het leven van de naasten en daarmee de relaties. Tijdens deze eerste (digitale) informatiebijeenkomst gaan wij met elkaar in gesprek over de (on)zichtbare gevolgen van hersenletsel en hoe het de relatie tussen de getroffene en de omgeving beïnvloedt. We wisselen ervaringen uit en delen tips met elkaar. De bijeenkomst is bedoeld voor getroffenen en hun naasten. 
 
Een kijkje in de keuken van eerstelijns neuro-revalidatiepraktijk Cordesfysio te Leiden
Samen uitproberen wat er nog wel mogelijk is en daarbij niet altijd de gebaande paden betreden. Daarover sprak ik met fysiotherapeut en eigenaar van Cordesfysio Jeroen Cordes en een van zijn patiënten, John Belt, die twee keer in de week de praktijk bezoekt voor therapie.  
Lees verder >
 
Neuronet Zuid-Holland Noord verbindt eerstelijns paramedici: infobijeenkomst op 20 april
Op 20 april bent u als eerstelijns (neuro) paramedicus (in de regio Zuid-Holland Noord) van 17:00 tot 18:00 uur van harte welkom bij de informatiebijeenkomst over Neuronet. Tijdens de digitale bijeenkomst wordt nader ingegaan op de structuur, de voorwaarden voor aansluiten en de voordelen van deelname aan Neuronet. 
Lees verder >
 
Project
 
Juiste Zorg op de Juiste plek
Inmiddels is de beweging om het dagelijks functioneren van de mens weer centraal te stellen en de zorg toekomstbestendig te maken bij alle zorgverleners bekend. Ook in Zuid-Holland Noord werken we aan projecten die bijdragen aan de Juiste Zorg op de Juiste plek. Met de Transmuralispartners werken we concreet binnen twee thema’s aan drie projecten: ouderenzorg (initiatieven: Op weg naar betere ouderenzorg en  Klein Leed ) en Verbinding Zorg en Welzijn (project: werkconferentie). Samenwerken en kennisdelen zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Het regiobeeld Zuid-Holland Noord is het vertrekpunt van de gekozen thema’s. Het geeft inzicht in de huidige- en toekomstige zorgvraag en vormt de basis om gezamenlijk richting te geven aan de noodzakelijke acties. Op onze website lees je meer over de stand van zaken van het programma Juiste zorg op de Juiste plek en de projecten.
 
 



08 april  Casuïstiek Bewust afzien van vocht en voeding voor VP niv 4/5 (vol)
15 april  Casuïstiek Bewust afzien van vocht en voeding voor VP niv 4/5 (vol) 
12 april  Informatiebijeenkomst Hersenletsel en onbegrip in de omgeving
20 april  NeuroNet informatiebijeenkomst    
25 mei   Masterclass Palliatieve gesprekken
3 juni     Online Kennismarkt Propallia (save the date)
14 sept  Masterclass Sterfstijlen     

          

 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op