Online lezen
Nieuwsbericht | maart 2021
10de Coronanieuwsbericht regio Zuid-Holland Noord
 

Aantal besmettingen
Afgelopen weken is sprake van een daling van het percentage positieve testen. Op dit moment is het 8,4%. Waar besmettingen optreden zien we vaak hele gezinnen die positief testen.

 
 

Aantal patiënten opgenomen in de ziekenhuizen
Het aantal patiënten dat in de ROAZ-regio is opgenomen in de kliniek en op de IC is al enige tijd min of meer stabiel. Het aantal patiënten in de kliniek met nog actieve COVID is vandaag 94. Er lagen 28 post COVID-patiënten. Op de IC lagen 53 COVID-patiënten. 

 
 
 

COVID in de verpleeghuizen
Op de COVID-unit van Topaz Revitel en Groenhoven z
ijn vandaag 6 van de 20 bedden vrij om patiënten op te vangen. De doorstroming verloopt naar wens.

Er zijn in Hollands Midden (Zuid-Holland Noord en Midden Holland) naar schatting 17 verpleeghuislocaties waar de afgelopen 28 dagen besmettingen zijn geconstateerd. Er is de laatste weken een duidelijke afname te zien van het aantal positief geteste bewoners van verpleeghuizen doordat vrijwel alle bewoners inmiddels 2x gevaccineerd zijn.

 
 
Vaccinaties
Er zijn in onze regio bijna 30.500 mensen door de GGD gevaccineerd, hiervan zijn bijna 9.000 mensen volledig gevaccineerd. Het gaat vooral om inwoners ouder dan 80 jaar. Bewoners van verpleeghuizen zijn ook gevaccineerd. De huisartsen zijn afgelopen week gestart om mensen met een indicatie voor WLZ zonder behandeling te vaccineren.

Bij de ziekenhuizen is uitgevraagd hoeveel patiënten met ernstige aandoeningen met voorrang moeten worden gevaccineerd. Het gaat onder meer om dialyse-patiënten, ALS-patiënten, Duchennes- en haematolgische oncologie-patiënten.

In de zorg is een deel van de acute ziekenhuiszorgmedewerkers, verpleeghuismedewerkers en huisartsen volledig gevaccineerd. De overige medewerkers wachten nog op vaccinatie.

Voor wat betreft de planning voor de vaccinatie in de komende weken is het door wijzigingen van de prioriteiten vanuit VWS niet altijd helder welke volgorde de meest recente is. De meest actuele informatie is te vinden op onderstaande sites:
• Voor zorgmedewerkers 
• Voor niet-zorgmedewerkers 

Webinar code zwart
In het ketenoverleg Zuid-Holland Noord zijn alle protocollen voor code zwart tussen HAP, RAV, VVT, Basalt en ziekenhuizen op elkaar afgestemd en is een kort overkoepelend protocol gemaakt.

Voor huisartsen, SO VVT en ambulancemedewerkers is een webinar georganiseerd om voorlichting te geven over de achtergronden van code zwart en hoe we voorkomen dat we daarin terecht komen. Belangrijk is Advanced Care Planning in zowel de thuissituatie als voor inwoners die zijn opgenomen in een zorginstelling. Wij doen een beroep op huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten om zo goed mogelijk vast te blijven leggen wat de afspraken zijn rond behandeling in geval een kwetsbare oudere onverhoopt COVID mocht krijgen. Het webinar is hier terug te zien.

Vooruitzicht
Er speelt een aantal factoren een belangrijke rol als het gaat om de vooruitzichten voor COVID:
  • Landelijk wordt nog steeds een voorspelling gedaan dat we eind maart/begin april een 3e golf krijgen. Onze regio heeft al 3 golven gehad: maart/april/mei, sept/okt en dec/januari.
  • De Britse variant heeft in steeds meer steekproeven de overhand als dominante virusmutatie. Deze variant is veel besmettelijker dan de “klassieke” COVID.
  • Het vaccineren van oudere en kwetsbare inwoners heeft een dempend effect op ziekenhuisopnamen en op sterfte door COVID. Begin maart was er landelijk geen sprake meer van oversterfte.
Gegeven deze factoren is op dit moment geen voorspelling te doen of we inderdaad nog een 4e golf krijgen.

Blijf allen gezond!

Martin Schalij, LUMC/ROAZ
Yvonne Wilders, Alrijne, Acute Zorg Transmuralis
Petra van Pol, Alrijne
Marieke Hoek, Basalt
Gerben Welling, HAP DeLIMES
Ulf Arndt, HAP DeLIMES
Marthe Cramer, RAV Hollands Midden
Tini Zitman-van Meerveld, Topaz, namens Avant
 
 

Colofon
Dit is een uitgave van Transmuralis, Morssingel 3, 2312 AZ Leiden
Reacties op deze nieuwsbrief kunt u sturen naar info@transmuralis.nl.
Onze website: www.transmuralis.nl.

Volg ons op